Museon piharakennukset

Aitta

Vilja-aitta

Museon vilja-aitta edustaa 1800-luvun alun hirsirakentamisperinnettä.
Aitan oven yläpuolelle on kaiverrettu vuosiluku 1802. Tämä on aitan todennäköinen rakentamisvuosi.

Vilja-aitta on alunperin kuulunut
Teijulan taloon, joka sijaitsi lähellä nykyistä
vanhainkotia kirkonkylän tuntumassa.

Teijulasta aitta siirrettiin Pahkamäen koulun pihapiiriin Liedon asemanseudulle.
Sieltä aitan matka jatkui edelleen Vanhan Tampereen tien varrelle Vilkkimäelle, Hakulan meijerin lähelle ja osaksi Liedon kotiseutumuseota.

Liedon kotiseutumuseorakennus siirrettiin Nautelankosken museoalueelle vuonna 1992 ja aitta kymmenen vuotta myöhemmin.




Sauna

Kuvia saunan siirrosta ja korjauksesta.

Sauna rakennettiin Liedon asemanseudulle Pahkamäen koulun pihapiiriin 1900-luvun alussa.

Alunperin rakennusta käytettiin arkipäivisin koulun keittolana ja viikonloppuisin opettajan saunana. Samassa padassa keitettiin koulun oppilaiden ruoka ja pestiin opettajan pyykit.

Myöhemmin rakennus on toiminut myös partiolaisten majana.

Saunan korjaus

Sauna siirrettiin vuonna 2003 Nautelankosken museon pihalle aitan viereen. Kesällä 2009 sauna siirrettiin edelleen joen vastarannalle paikalle, jolla myllärin sauna sijaitsi 1920-luvulta 1970-luvulle. Ennen siirtoa myllärin saunan paikka tutkittiin arkeologisin menetelmin. Kasvillisuuden ja turvekerroksen alta löytyi eri vaiheissa maahan joutunutta tavaraa sekä saunan tulisijan pohja.

Kesän 2009 aikana sauna pystytettiin jokirantaan. Saunan hirsirunko ja kattotuolit kunnostettiin. Saunaan muurattiin piippu ja pönttökiuas sekä muurinpata asetettiin paikoilleen. Syksyllä saunaan tehtiin talkoilla pärekatto.

Saunan korjausta jatkettiin vuonna 2010. Saunaan tehtiin uudet lattiat ja sisäkatto. Ovet ja konservaattorin kunnostamat ikkunat asetettiin paikoilleen. Saunan ulkoseinät laudoitettiin osittain ja rakennus maalattiin italianpunaisella punamultamaalilla. Saunahuoneen sisäseinät paneloitiin ja saunaan rakennettiin lauteet. Saunan sisustus vastaa 1900-luvun alun saunojen sisustusta.


Muistoja saunakeittolasta?

Jos sinulla on muistoja tai valokuvia Pahkamäen koulun saunakeittolaan liittyen, joko kouluajalta tai käytöstä partiolaisten majana, ota yhteyttä museoon:
puh. 050 593 1692 tai sähköposti: museo(at)nautelankoski.net
Voit käyttää myös palautelomaketta.


Paluu museokohteisiin

© Nautelankoski-säätiö, päivitetty 5.2. 2014