Nautelankosken luonto

Nautelankoski Liedon asemanseudulla on Aurajoen komeimpia koskialueita. Sen kokonaispituus on puoli kilometriä ja putouskorkeus 17 metriä. Koski rantoineen on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Jokilaaksoon voi tutustua luontopolkua pitkin. Alueella voi harrastaa luvanvaraista perhokalastusta.

Keltavuokkoja Nautelankosken luonnolle ovat tyypillisiä jokivarren rinneniityt, lehdot, rantakasvillisuus sekä myllyn ympäristön kulttuurikasvillisuus. Nautelankosken alueella kasvaa useita kasviharvinaisuuksia. Tällaisia ovat mm. mäkilemmikki, ketoneilikka, nurmilaukka ja mäkitervakko. Harvinaisia lajeja ovat myös vanha rohdos- ja värikasvi maarianverijuuri ja rantakasveista kalmojuuri. Putkilokasvilajeja alueella on yli 300. Näistä merkittävin on jokirinteessä lähellä siltaa kasvava hoikkaängelmä. Keväällä, ennen kuin puiden lehdet puhkeavat, kukkii joen molemmin puolin lehtometsiköissä sini- ja valkovuokkoja sekä pystykiurunkannuksia. Itärannan eteläosassa kasvaa keltavuokko.

Nautelankosken alueella on paljon harvinaisia lintuja. Lännestä Aurajokeen laskevan puronvarren lehdossa laulavat yöllä satakielen lisäksi viita- ja luhtakerttunen. Myös uhanalainen pikkutikka viihtyy jokivarren lehdoissa. Talvella kosken sulapaikoissa voi nähdä koskikaran.

Nautelankosken museossa on Aurajoen vedenalaista elämää kuvaava dioraama. Aurajoen luonnosta voi lukea lisää Nautelankosken verkkomuseossa.


Nautelankosken luontopolku kulkee alueella, joka on rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Koirien ulkoiluttaminen alueella on kielletty. Museon piha-alueelle koirat ovat tervetulleita.

Luonnonsuojelualueen laidunniittyjen ja ketojen kasvillisuuden säilyttämisestä huolehtii Härkätien Ympäristönsuojeluyhdistys.
Luonnonsuojelualueesta ja sen säännöistä vastaa Lounais-Suomen ympäristökeskus.

Vettä


Aurajoen ulkoilumahdollisuuksia


© Nautelankoski-säätiö, päivitetty 18.7. 2014