Lauri Nautela

Lauri Nautela Lauri Nautelan museo kertoo perusnäyttelyiden lisäksi museon mesenaatin elämästä ja keräilyharrastuksesta. Museon näyttelytiloissa on yksi nurkkaus Lauri Nautelan kotoa Taimelasta sellaisena kuin se hänen aikanaan oli. Lisäksi museossa on lukunurkkaus, jossa vieraat voivat tutustua osaan Nautelan laajasta kirjakokoelmasta.

Maanviljelijä Lauri Nautela (1914-1998) vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Nautelan kartanossa, Liedon asemalla. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa maatalous- ja metsätieteitä, kunnes sota keskeytti opinnot. Lauri palasi Nautelan kartanoon 1940-luvun lopulla ja aloitti aktiivisen keräilyharrastuksensa.

Lauri Nautela lahjoitti pitkäaikaisen keräilynsä tuloksena syntyneet mittavat kokoelmat Liedon kunnalle vuonna 1990. Niitä hoitamaan perustettiin Nautelankoski-säätiö vuonna 1996. Nautela oli mukana nimeään kantavan museon alkusuunnittelussa, mutta ei ehtinyt nähdä pitkäaikaisen haaveensa toteutumista.

Osa muistohuoneesta Lauri Nautela oli keräilijänä ahkera ja laaja-alainen. Vuosikymmenien aikana hän keräsi merkittävän kokoelman, joka hyvin kuvaa hänen kiinnostustaan arkeologiaa ja kulttuurihistoriaa kohtaan. Kulttuurihistoriallisista kokoelmista suurimman kokonaisuuden muodostaa noin 8 000 nidettä sekä sanoma- ja aikakauslehtiä käsittävä kirjasto, jossa on runsaasti mm. historiaa, uskontoa, isänmaata ja vieraita kulttuureja käsitteleviä teoksia sekä kaunokirjallisuutta. Näiden lisäksi Lauri Nautelan kokoelmiin kuuluu kansatieteellistä esineistöä, raha-, mitali- ja postimerkkikokoelmat, posliiniastioita sekä arkistoaineistoa, kuten vanhoja karttoja ja asiakirjoja. Laurin sydäntä lähellä ollutta arkeologiaa kokoelmissa edustavat toistakymmentä tuhatta löytöä ja lukuisat alaa käsittelevät kirjat.

Lauri Nautelan mielenkiinto ei kohdistunut ainoastaan menneeseen. Hän seurasi tarkasti omaa aikaansa ja leikkasi talteen itseään kiinnostavat lehtiartikkelit. Esimerkiksi järjestelmällisesti kootut leikkeet sekä kymmenet almanakat omine havaintomerkintöineen kertovat Laurin kiinnostuksesta säätä ja luonnonilmiöitä kohtaan.

Paluu


© Nautelankoski-säätiö, päivitetty 6.4. 2010