1.12.2010

Koskikirkko Nautelankoskella
pe 10.12.2010 klo 18.30

Nautelankosken museon pihapiirissä järjestetään viime vuosien tapaan Koskikirkko. Koskikirkko on lyhdyin valaistu jouluinen hartaushetki Nautelankosken läheisyydessä. Koskikirkko aloitetaan kokoontumalla museon pihalle, josta siirrytään yhdessä hartauspaikalle.
Hartaudessa puhujana on kirkkoherra Esko Laine Liedon seurakunnasta.

Koskikirkkoon osallistuvien toivotaan ottavan oman lyhdyn mukaan.

Koskikirkon paikoitus on läheisellä Pahkamäen koulun kentällä (Vanha Tampereentie 1605), josta on noin 500 metrin kävelymatka museon pihalle.
Liikuntaesteiset voivat ajaa museon pihaan saakka.

Koskikirkon järjestävät:
Liedon seurakunta, Liedon asemanseudun omakotiyhdistys ry.
ja Nautelankosken museo.

Osoite:
Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.

Lisätietoja:
Nautelankosken museo
museoamanuenssi
Terhi Ykspetäjä-Remes
puh. 050 535 6212
s-posti: terhi.ykspetaja@nautelankoski.net


26.8.2010

Varsinais-Suomen museopäivä Nautelankosken museossa
su 29.8.2010 klo 11 - 15

Sunnuntaina vietetään Nautelankosken museossa Varsinais-Suomen museopäivää. Museon näyttelyihin voi tutustua ja osallistua Myllytontun kierrokseen ilman pääsymaksua. Päivän aikana museolla keitetään perinteistä punamultamaalia. Maalia voi myös ostaa.


Lauri Nautelan museo

Lauri Nautelan museossa on kauden näyttelynä Raha - kerätty ja kätketty. Näyttely kertoo Suomen ja erityisesti Liedon esihistoriallisista rahalöydöistä ja Anttilan aarrelöydöstä. Rahasta ja sen historiasta kertova näyttelyosio pohjaa Lauri Nautelan numismaattiseen kokoelmaan. Lisäksi tutustuttavissa ovat perusnäyttelyt Kivikauden pyyntimiehen jäljillä sekä Elävä joki -dioraama.


Mylly

Päivän aikana on mahdollisuus tutustua 200-vuotiaaseen vesimyllyyn Myllytontun touhupolulla -kierroksilla klo 12, 13 ja 14. Kierroksella kuullaan myllyn historiaa, tutustutaan kotiseutumuseoon ja touhutaan tontun johdolla. Kierros sopii niin lapsille kuin aikuisille, pienimpien mukaan toivotaankin valvovaa aikuista.


Kotiseutumuseo

Kotiseutumuseon kamjossa on näyttely Piilukirves ja punamultaa - maaseudun perinteisestä rakentamisesta kertova näyttely. Tuvassa kudotaan päivän aikana pientä Lieto-ryijyä. Nautelankosken museossa tehtiin vuoden 2006 aikana uudennos vanhasta lietolaisesta 1700-luvun ryijystä. Nyt museon kangaspuissa kudotaan vanhan ryijyn mallista sovellettua pikkuryijyä. Museovierailla on mahdollisuus kokeilla ryijyn solmimista.


Kahvio ja museokauppa avoinna.
Tervetuloa Liedon paikallismuseoon!


Lisätietoja:
Nautelankosken museo
puh. (02)489 2400

.

26.8.2010

Opastettu pyöräretki muinaisjäännöksille Liedossa
la 4.9.2010 klo 10

Museoviraston koordinoimia Valtakunnallisia arkeologian päiviä "Menneisyyden jäljillä" vietetään tänä vuonna 13. kerran.
Nautelankosken museo järjestää Arkeologian päiviin liittyen pyöräretken muinaisjäännöksille Liedossa


lauantaina 4.9.2010 kello 10.

Retki sopii kaikille esihistoriasta kiinnostuneille. Pyöräilemään lähdetään Nautelankosken museon pihalta (Nautelankoskentie 40, 21360 Lieto As.).
Retkelle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, ja retki on maksuton.

Retki kestää noin kolme tuntia ja pyöräilymatkaa kertyy noin 10 kilometriä. Reitti kulkee Aurajoen molemmin puolin Vintalantietä ja Vanhaa Tampereentietä pitkin.
Retken kohteina on kivikauden ja rautakauden muinaisjäännöksiä. Nautelankosken museon alueella tutustutaan Kukkarkosken kivikautiseen asuinpaikkaan ja kalmistoon. Tästä vähän matkan päässä on Merolan rautakautinen polttokenttäkalmisto ja viisi kivikauden asuinpaikkaa. Vintalantien varrelta löytyy useita kivikautisia asuinpaikkalöytöjä. Vanhan Tampereentien lähellä on myöskin kivikautisia asuinpaikkoja sekä rautakautinen kalmisto. Pyöräilyreitin rajaamalla alueella on useita kuppikiviä- ja kallioita, joista näyttävin kohde on Mäkkylän Hulkkunanmäen kivi.

Pyöräretken oppaana on arkeologi Elsa Hietala.


Retkelle on syytä varautua sään mukaisin varustein.
Oikein huonon sään sattuessa retki voidaan peruuttaa.


Lisätietoja:
museonjohtaja Leena Viskari
p. (02) 4892411, 050 593 1692,
sp. leena.viskari(at)nautelankoski.net2.8.2010

Liedon Päivän avoimet ovet Nautelankosken museossa
su 22.8.2010

Liedon päivänä on Nautelankosken museossa on perinteiseen tapaan avoimet ovet. Kunnan nimikkopäivän kunniaksi museossa on vapaa pääsy Lauri Nautelan museon näyttelyihin sekä kotiseutumuseoon.

Lauri Nautelan museo

Lauri Nautelan museossa kauden näyttelynä on Raha - kerätty ja kätketty. Näyttely kertoo Suomen ja erityisesti Liedon esihistoriallisista rahalöydöistä ja Anttilan aarrelöydöstä. Rahasta ja sen historiasta kertova näyttelyosio pohjaa Lauri Nautelan numismaattiseen kokoelmaan. Lisäksi tutustuttavissa ovat perusnäyttelyt Kivikauden pyyntimiehen jäljillä sekä Elävä joki -dioraama.

Kotiseutumuseo

Kotiseutumuseon kamjossa on Piilukirves ja punamultaa - maaseudun perinteisestä rakentamisesta kertova näyttely. Museon rakennuskonservaattori paikalla näyttelyssä päivän aikana.

Kotiseutumuseon tuvassa kudotaan päivän aikana pientä Lieto-ryijyä. Nautelankosken museossa tehtiin vuoden 2006 aikana uudennos vanhasta lietolaisesta 1700-luvun ryijystä. Nyt museon kangaspuissa kudotaan vanhan ryijyn mallista sovellettua pikkuryijyä. Museovierailla on mahdollisuus kokeilla ryijyn solmimista.


Kahvio ja museokauppa avoinna.

Tervetuloa Liedon paikallismuseoon!


Lisätietoja:
Nautelankosken museo
puh. (02) 489 2400
sp. museo(at)nautelankoski.net

Nautelankoskentie 40
21360 Lieto As.2.8.2010

Opastetut hautausmaakierrokset Lieto-viikolla
ma - to 23. - 26.8.2010

Nautelankosken museo järjestää Lieto-viikolla neljä opastettua kierrosta Liedon hautausmailla.
Kierrokset tarjoaa Liedon seurakunta, niille ei ole pääsymaksua.


ma 23.8.2010 klo 10 ja ke 25.8.2010 klo 18
Kulttuurihistoriaa kirkkomaalla

Kulttuurihistoriaa kirkkomaalla on rauhallinen opastettu kävelykierros Liedon kirkon hautausmaalla.
Kierroksella tulevat tutuiksi kristillisten hautausmaiden yleinen kulttuurihistoria, Liedon hautausmaat (historia, sijainnit ja muistomerkit) sekä hautausmaiden hiljainen kieli. Hautausmaiden lisäksi opas kertoo Liedon kirkon rakentamisesta ja historiasta sekä kirkkorakennukseen liittyvästä symboliikasta.

Kierros kestää hieman yli tunnin. Kierroksen jälkeen halukkailla on mahdollisuus osallistua hartaushetkeen kirkossa.

Osoite Liedon kirkon hautausmaa, Kirkkotie 14.


ti 24.8.2010 klo 10 ja to 26.8.2010 klo 18
Viinamäestä Keisvuoreen

Viinamäestä Keisvuoreen on rauhallinen, kirkkomaan kierrosta hieman pidempi opastettu kävelykierros. Kierroksella kerrotaan pyhien paikkojen eli kalmistojen ja hautausmaiden ulkoisista piirteistä esihistoriasta nykypäivään.
Kierroksen aikana tutustutaan Viinanmäen ja Keisvuoren hautausmaihin.

Lähtö Keisvuoren hautausmaan Piispalantien puoleiselta parkkipaikalta Viinamäen hautausmaalle.
Kierros kestää noin puolitoista tuntia ja päättyy Keisvuoren hautausmaalle.

Osoite Keisvuoren hautausmaa, Piispalantie.


Lisätietoja:
Nautelankosken museo
puh. (02) 489 2400.
sp: museo(at)nautelankoski.net

Hautausmaakierrokset järjestävät: Nautelankosken museo ja Liedon seurakunta.
Hautausmaakierroksia voi tilata ryhmille Nautelankosken museosta.2.8.2010

Lasten kulttuuripäivät Liedossa
27. - 29.8.2010

Lasten kulttuuripäiviä on Liedossa vietetty elokuun viimeisenä viikonloppuna vuodesta 2002 lähtien. Lasten kulttuuripäivät ovat osa Lieto-viikkoa. Kolmipäiväisen tapahtuman aikana on lapsille ja l apsiperheille tarjolla runsaasti ohjelmaa eri puolilla kuntaa.

Kesän ja Lieto-viikon päätöstapahtumassa on tänä vuonna luvassa kirjastokaruselli, askartelua, tehtävärasteja, näköaloja vesitornista, tanssia, tutustumista maatilaan sekä touhuamista myllytontun matkassa. Ohjelmaa on Kirkonkulman lisäksi Liedon asemanseudulla, Littoisten Suopohjassa ja Vanhalinnassa.

Lasten kulttuuripäivien toteutuksesta vastaavat pääasiassa lietolaiset yhdistykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt. Järjestäjiä on yhteensä 18. Tapahtuman koordinoinnista, ohjelman rakentamisesta ja tiedotuksesta vastaa Nautelankosken museo yhteistyössä Liedon kunnan kanssa.


Lasten kulttuuripäivien ohjelma


Lisätietoja Lasten kulttuuripäivistä:
Nautelankosken museo
Terhi Ykspetäjä-Remes
puh. 489 2412 tai 050 535 6212
s-posti: terhi.ykspetaja(at)nautelankoski.net
© Nautelankoski-säätiö, päivitetty 1.12. 2010