30.8.2011

Pyöräretki Kaskalan linnavuorelle
la 3.9.2011

Nautelankosken museo järjestää Valtakunnallisiin arkeologian päiviin liittyen opastetun pyöräretken Kaskalan linnavuorelle. Retkellä tutustutaan myös muihin lähialueen
muinaisjäännöksiin. Retki järjestetään lauantaina 3.9.2011. Pyöräretken oppaana on Hanna Pyhtilä Nautelankosken museosta. Retken pääkohteelle Kaskalan
linnavuorelle ei ole aikaisempina vuosina kiivetty. Arkeologian päivien pyöräretkelle voivat osallistua kaikki esihistoriasta kiinnostuneet. Tänä vuonna retken kohteet ovat
Kukkarkosken kivikautinen asuinpaikka ja kalmisto, Merolan rautakautinen kalmisto, Kylätalon rautakautinen kalmisto, Ryökkään moniperiodinen asuinpaikka, Yli-Poron kuppikivi ja Kaskalan linnavuori. Pyöräilyn jälkeen kahvittelumahdollisuus museon kahviossa.

Tervetuloa mukaan Valtakunnallisten arkeologian päivien opastetulle pyöräretkelle lauantaina 3.9.2011! Retkelle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon,
ja retki on maksuton. Pyöräilemään lähdetään Nautelankosken museon pihasta kello 10, ja retki kestää noin kolme tuntia. Pyöräilymatkaa kertyy
noin 12 kilometriä. Retkelle on syytä varautua sään mukaisin varustein. Oikein huonon sään sattuessa retki voidaan peruuttaa. Pyöräilyn jälkeen halukkaat
voivat palata museolle ostamaan kahvia, piirakkaa yms. museon kahviosta. Myynnissä myös Esihistorian jäljillä Liedossa -kirja puoleen hintaan 5 €.
Kirjassa esitellään lietolaisia muinaisjäännöksiä.

Lisätiedot: Nautelankosken museo
museonjohtaja Leena Viskari
p. (02) 489 2411, 050 593 1692,
sp. leena.viskari(at)nautelankoski.net

22.7.2011

Varsinais-Suomen museopäivä Nautelankosken museossa
su 28.8.2011

Sunnuntaina vietetään Nautelankosken museossa Varsinais-Suomen museopäivää. Museon näyttelyihin voi tutustua ja osallistua Myllytontun kierrokseen ilman pääsymaksua.

Lauri Nautelan museo: Lauri Nautelan museossa esillä on Jatkosodan valokuvia - näyttely, jonka pohjana on museon mesenaatin Lauri Nautelan sodan aikana ottamat valokuvat.
Raha - kerätty ja kätketty esittelee Suomen alueella käytetyn rahan historiaa ja kertoo Anttilan aarrelöydöstä. Näyttely pohjaa Lauri Nautelan numismaattiseen kokoelmaan. Lisäksi tutustuttavissa ovat perusnäyttelyt Kivikauden pyyntimiehen jäljillä sekä Elävä joki -dioraama.

Mylly: Päivän aikana on mahdollisuus tutustua 200-vuotiaaseen vesimyllyyn Myllytontun touhupolulla -kierroksilla klo 13, 14 ja 15. Kierroksella kuullaan myllyn historiaa,
tutustutaan kotiseutumuseoon ja touhutaan tontun johdolla. Kierros sopii niin lapsille kuin aikuisille, pienimpien mukaan toivotaankin valvovaa aikuista.

Kotiseutumuseo: Kotiseutumuseon kamjossa on näyttely Piilukirves ja punamultaa - maaseudun perinteisestä rakentamisesta kertova näyttely.
Tupa on sisutettu 1930-luvun myllärin asunnoksi.

Kahvio ja museokauppa avoinna.
Tervetuloa Liedon paikallismuseoon!

Lisätietoja:Nautelankosken museo,Nautelankoskentie 40 21360 Lieto As, puh. 489 2400



22.7.2011

Opastetut hautausmaakierrokset Lieto-viikolla
ma-to 22.-25.8.2011

Minkälaista symboliikkaa on hautamuistomerkeissä? Mitä ilmansuunnat merkitsevät hautausmaalla ja kirkossa? Kuinka vanha on Liedon kirkko?
Entä miltä näytti esihistoriallisen ajan kalmistossa? Miksi hautausmaan ja joidenkin hautojen ympärillä on aita? Milloin alettiin hautausmaille
tehdä hiekkakäytäviä ja istuttaa puita sekä kukkasia? Mitä yhteistä on uurnalehdolla ja rautakauden polttokenttäkalmistolla?

Näihin kysymyksiin saa vastaukset, kun osallistuu Lieto-viikolla Nautelankosken museon opastettuihin hautausmaakierroksiin. Kierroksia pidetään
Liedon kirkon hautausmaalla sekä Viinamäen ja Keisvuoren hautausmailla. Uutena lisänä on tänä vuonna Liedon kirkon esittely kirkkomaakierroksen jälkeen.
Kierrokset tarjoaa Liedon seurakunta, niille ei ole pääsymaksua.

Kulttuurihistoriaa kirkkomaalla ja kirkossa ma 22.8.2011 klo 10 ja ke 24.8.2011 klo 18
Rauhallinen opastettu kävelykierros Liedon kirkkomaalla: hautausmaiden kulttuurihistoriaa, Liedon hautausmaan historiaa ja hautausmaiden symboliikkaa.
Lopuksi esittely kirkossa. Lähtö kirkon parkkipaikalta. Kierros kestää noin 1,5 tuntia.
Kierroksen päätteeksi halukkaat voivat jäädä hartaushetkeen kirkkoon.

Osoite: Liedon kirkon hautausmaa, Kirkkotie 14.


Viinamäestä Keisvuoreen ti 23.8.2011 klo 10 ja to 25.8.2011 klo 18

Rauhallinen, opastettu kävelykierros Viinamäen ja Keisvuoren hautausmailla: pyhien paikkojen ulkoiset piirteet esihistoriasta nykypäivään.
Lähtö Keisvuoren hautausmaan Piispalantien puoleiselta parkkipaikalta Viinamäen hautausmaalle.
Kierros kestää noin puolitoista tuntia ja päättyy Keisvuoren hautausmaalle.

Osoite: Keisvuoren hautausmaa, Piispalantie.

Lisätietoja: Nautelankosken museo, puh. (02) 489 2400. museonjohtaja Leena Viskari, puh. 050 593 1692
Hautausmaakierrokset järjestävät: Nautelankosken museo ja Liedon seurakunta. Hautausmaakierroksia voi tilata ryhmille Nautelankosken museosta.



22.7.2011

Nautelankosken museossa avoimet ovet Liedon päivänä
su 21.8.2011 klo 11-17

Liedon päivänä Nautelankosken museossa on perinteiseen tapaan avoimet ovet. Kunnan nimikkopäivän kunniaksi Lauri Nautelan museon näyttelyihin sekä
kotiseutumuseoon on vapaa pääsy.

Lauri Nautelan museo:
Lauri Nautelan museossa esillä on Jatkosodan valokuvia -näyttely, jonka pohjana on museon mesenaatin Lauri Nautelan sodan aikana ottamat valokuvat.
Konfliktiarkeologi Riku Kauhanen opastaa näyttelyssä klo 13 ja 15. Raha - kerätty ja kätketty esittelee Suomen alueella käytetyn
rahan historiaa ja kertoo Anttilan aarrelöydöstä. Näyttely pohjaa Lauri Nautelan numismaattiseen kokoelmaan. Lisäksi tutustuttavissa ovat perusnäyttelyt
Kivikauden pyyntimiehen jäljillä sekä Elävä joki -dioraama.

Kotiseutumuseo:
Kotiseutumuseon kamjossa voi tutustua maaseudun perinteisestä rakentamisesta kertovaan näyttelyyn Piilukirves ja punamultaa.
Näyttelyssä on esillä työkaluja, valokuvia ja tekstejä selittäviä piirroksia esimerkiksi hirsisalvosnurkista ja hirsirakennuksen rakenteista.
Nähtävillä on myös erilaisilla höylillä viimeisteltyjä listoja ja puolittain korjattu ikkuna.
Kotiseutumuseon tupa on sisutettu 1930-luvun myllärin asunnoksi.

Kahvio ja museokauppa avoinna.
Tervetuloa Liedon paikallismuseoon!

Osoite:
Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.
puh. 02-489 2400


22.7.2011

Radioamatööripäivä Nautelankosken museossa
su 14.8.2011 klo 10-18

Nautelankosken museossa Liedossa vietetään sunnuntaina 14.8.2011 radioamatööripäivää.
Lauri Nautelan museoon perustettava radioasema OH1NN ja OH1FJ lähettää viestejä sekä sähköttämällä että puheella koko radioamatööripäivän ajan.

Viestinnässä käytettävät taajuudet ovat:
Taajuus 3.685 khz SSB Jouko OH1NN
Taajuus 3.556 khz CW Leo OH1FJ
Muita radioamatööreja kutsutaan mukaan vasta-asemiksi.


Radioamatööriasema Nautelankoskella

Lauri Nautelan museoon perustettavaan radioasemaan kuuluvat VRFKC-radio mallia 1945, joka on rakennettu Turussa ASA radio oy:n tehtaalla sota-aikana sekä uusi Japanissa rakennettu radio ICOM 718. Lisäksi esillä on mappeja, joissa on paljon kuvia vanhoista radioista.

Jotta radioasema voisi toimia, asennetaan museon alueelle kaksi ohutta kuparista lanka-antennia, jotka kiinnitetään ohuella siimalla puihin. Antennien laitto esitellään myös tapahtumassa.


Perintökohteena sotilasradiot ja sähkötys

Suomen radioamatöörit ovat ottaneet perintö- ja suojelukohteekseen viime sodissa käytetyt sotilas-radiot ja muut viestilaitteet. Sähkötys kuului olennaisesti sotilasradioviestitykseen ja on tänäkin päi-vänä tärkeä osa radioamatöörien yhteydenpitoa. Radioamatööritoiminnalla sähkötystaito halutaan säilyttää myös jälkipolville.

Radioamatöörit järjestäytyivät Nuoren Voiman Liiton Radioyhdistykseksi vuonna 1921. Sodanajan radiotiedustelussa heillä oli tärkeä osa. Eri yksiköihin oli sijoitettu lähes 60 radioamatööriä. He toimivat kukin erityisosaamistaan parhaiten vastaavissa tehtävissä: varikkokomppaniassa, viestinsieppaajina, meri- ja ilmatiedustelussa, diplomaattitiedustelussa, kaukopartioradisteina sekä tukiasemilla. Sotien jälkeen luvat amatööriradiotoimintaan saatiin vuonna 1947 ja Suomen Radioamatööriliiton jäsenmäärä lähti radioamatöörikerhojen järjestämien kokelaskurssien myötä tasaiseen nousuun.

-Lauri Nautela palveli sodan aikana ilmatorjunnassa ja hoiti sähköttäjänä viestiliikennettä. Tästä syystä ilahduimme Nautelankosken museon saamasta mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä radioamatöörien kanssa ja osoittaa näin kunnioitusta sekä museomme mesenaattia että muita sodankäyneitä veteraaneja kohtaan, kertoo Nautelankosken museon johtaja Leena Viskari.

Radioamatööripäivän sanomanvaihto sisältää sodan ajan koodatuista ja salakielisistä viesteistä poiketen vain radioamatöörien kansainvälisiä lyhenteitä ja selväkielistä tekstiä. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan radioamatööripäivää, katsomaan ja kuuntelemaan viestiliikennettä. Erityisesti toivotetaan tervetulleiksi sotiemme veteraaneja.


Radioamatööripäivän järjestävät:
Radioamatöörit Jouko Lehto ja Leo Pajuvirta sekä Nautelankosken museo

Osoite:
Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.

Lisätietoja:
Jouko Lehto, puh. 040 733 2711 tai Leo Pajuvirta, puh. 0400 523 423

Nautelankosken museo
museonjohtaja Leena Viskari
p. (02) 489 2411, 050 593 1692,
sp. leena.viskari(at)nautelankoski.net




© Nautelankoski-säätiö, päivitetty 31.8. 2011