Verkkonäyttelyitä, tietokantoja, sivustoja...
Hyödyllisiä linkkejä kiinnostuneille

Etusivulle
Sota - veteraanien muistista museon muistiin -hanke
Ajankohtaista
Talvisota
Jatkosota
Näyttely 2011-
Puhdetyöt
Kotirintama
Pro Patria


JR 35

Tälle sivulle on koottu tutkimuksessa ja verkkosivujen tekemisessä hyödynnettyjä linkkejä. Alla on lyhyet ohjeet perushakujen tekemiseen. Linkkiin pääsee klikkaamalla otsikkoa, sivun sisällä olevaa linkkiä tai alhaalla olevaa linkkiosoitetta. Osoitteen voi myös kopioida osoiteriville.

Huom! Nautelankosken museo ei vastaa linkeistä avautuvien sivujen sisällöstä. Mikäli linkki vaikuttaa omituiselta tai se ei toimi eli sivua ei löydy, ilmoita asiasta Nautelankosken museolle sähköpostitse.


Kansallisarkisto on saanut viime vuosina runsaasti asiakirjoja internettiin. Digitoituihin asiakirjoihin kuuluvat muun muassa kaikki sotiemme aikaiset sotapäiväkirjat.

Hakuja voi tehdä yksikön nimillä,  esimerkiksi "Jalkaväkirykmentti 35". Hauissa on huomioitava yksiköiden nimien muutokset. Kannattaa myös ottaa huomioon, että samannimiset rykmentit ja muut yksiköt olivat talvisodassa ja jatkosodassa eri joukko-osastoja.

Sotapäiväkirjoihin pitää muistaa suhtautua lähdekriittisesti: osa tapahtumakuvauksista on esimerkiksi kirjoitettu päiviä, jopa viikkoja tapahtumien jälkeen jolloin kirjoittajan muistikuvat ovat saattaneet heikentyä tai vääristyä.

Linkki:
http://digi.narc.fi/digi/


Kansallisarkiston "Suomen sodissa 1939–1945 menehtyneet" tietokannasta voi hakea tietoja kaatuneista, kadonneista ja muista sota-ajan kuolleista.

Hakuja voi tehdä nimen, paikkakunnan, joukko-osaston, kuolinpaikan, ajankohdan, kuolintavan ja hautausmaan perusteella. Etenkin haettaessa tietoja joukko-osaston perusteella kannattaa käyttää katkaisumerkkiä *.

Esimerkiksi hakusanalla JR 35 (Jalkaväkirykmentti 35:n lyhenne) saa hyvin vähän osumia, koska kaatuneet on listattu komppanioittain, esim. 14./JR 35 (Jalkaväkirykmentti 35:n 14. komppania eli Tykkikomppania). Jos hakee *JR 35, saa huomattavasti enemmän hakuosumia. Päivämäärää syöttäessä on oltava erittäin tarkka: suurin osa epäonnistuneista hauista johtuu huolimattomasti syötetystä päivämäärästä esim. "31.4.1944" (huhtikuussa on vain 30 päivää).

Koska sivuston tietojen määrä on valtava, on monissa kohdin myös virheitä.

Linkki:
http://kronos.narc.fi/menehtyneet/


Keväällä 2013 Sota-arkisto avasi valokuvakokoelmansa verkkoon. Kuvia saa käyttää julkaisuissa, WEB-sivuilla tms. ilmaiseksi, mutta lähde on mainittava. Sivuilta voi ladata korkearesoluutioisen kuvan (koko keskimäärin 3 megatavua), johon tulee alalaitaan vesileima "SA-kuva".

Kuvahakuja voi tehdä päivämäärän ja/tai hakusanan perusteella. Haut kohdistuvat alkuperäisiin, sota-aikana kuviin liitettyihin kontekstitietoihin kuten kuvaajaan, kuvauspaikkaan sekä kuvatekstiin. Tästä syystä sodan jälkeen käyttöön otetuilla termeillä kuten "asemasota" ei voi tehdä hakuja.

Hakujen tekemisessä kannattaa huomioida, että hakusanoissa suomen kielen sanat taipuvat. Tästä syystä esimerkiksi "Lieto" ja "Liedon" antavat eri tuloksia. Hakua tehdessä kannattaakin katkaista hakusana *-merkillä, esim. Lie*.

Kaikkien kuvien kontekstitiedot tai kuvausajankohta eivät pidä paikkansa: esimerkiksi Suursaaren valtauksesta 1942 otetuissa kuvissa voi olla ajankohtana muu kuukausi kuin maaliskuu tai kuvauspaikkana "Suomenlahti".

Linkki:
http://sa-kuva.fi/


Koski T. L.:n sivuilta löytyy yli 600 sivuinen valokuva-albumi Jalkaväkirykmentti 35:n vaiheista jatkosodassa.. Rykmentin valistusupseerin ja myöhemmin pataljoonankomentajana rykmentissä palvelleen Niilo Honkalan valokuvissa on erinomaiset kontekstitiedot ja hyvät historiikit rykmentin vaiheista.

Huom! Tiedosto on kooltaan hyvin suuri Adobe Acrobat Readerilla avautuva PDF-tiedosto, joten sen lataamisessa voi kulua jonkin aikaa.

Linkki Koski T.L.:n infon etusivulle, mistä löytyy linkki albumiin:
http://koskitl.info/jalkavakirykmentti-35/

Pääset suoraan albumiin tästä linkistä:
http://koskitl.info/koskitl/JR35.pdf


Suomen Sotahistoriallinen Seura on julkaissut Kansa taisteli -lehdet digitoituina verkossa. Lehdistä löytyy paljon kirjoituksia ja artikkeleita alueista sekä joukko-osastoista, joissa lietolaisiakin palveli. Muun muassa Jalkaväkirykmentti 35:n sotilaat ovat kirjoittaneet lehteen useita kirjoituksia.

Lehtiin voi tutustua osoitteessa:

http://kansataisteli.sshs.fi/

Lehtien selailua nopeuttaa huomattavasti hakemisto, jonka löytää verkkosivuilta. Hakemistoa pääsee selaamaan suoraan alla olevasta linkistä (PDF-tiedosto, vaatii Adobe Acrobat Readerin):

http://kansataisteli.sshs.fi/files/Kansa_Taisteli_hakemisto_57_86.pdf

Hakemistoa voi selailla nopeasti esimerkiksi hakutoiminnoilla painamalla CTRL + F, jolloin syöttämällä hakusanan tai hakusanan osan (esimerkiksi Taipale, Taip, KTR5, JR35, Raappana) voi etsiä kiinnostavia artikkeleita.


Lottamuseo ja Sotamuseo julkistama verkkopalvelu Rauhan  jälkeen 1944. Verkkopalvelussa käsitellään välirauhansopimuksen vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan ja siitä välittyy sodan jälkeisen suomalaisen yhteiskunnan eheytymisprosessi. Sisältökokonaisuudessa käsitellään mm. Lapin sotaa, evakoita, arkea sodan jälkeen, sotakorvauksia, YYA-sopimusta ja veteraaniperintöä. Verkkopalvelu soveltuu hyvin historianopetuksen tueksi. Verkkopalvelu osoitteessa:

http:///www.lottamuseo.fi/rauhan-jalkeen/


Nautelankosken museon sivuille

VP33

Museon blogiin

esik_JR35

Liedon sotaveteraanit ry

tal_k_22

Muuta verkossa

1 komp

Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.


puhelin 050 535 6212
museo(at)nautelankoski.net

  13.3.2014
Riku Kauhanen