Nautelankosken museon valokuvanäyttely

Suomen jatkosota 1941-1944

 

ulos


vapaa_aika
vapaa_aika
vapaa_aika
internoidut ja kaatuneet
vapaa_aika
vapaa_aika
lietolaiset

Hankkeen etusivulle
Näyttely Toinen
maailmansota
Suomen
jatkosota
Kaatuneita,
sotavankeja
ja internoituja
Kenttäpostia Vapaa-aikaa
rintamalla
Lietolaiset
jatkosodassa


JR35

julistekäytävää


Nautelankosken museon 
Jatkosodan valokuvia -näyttely Lauri Nautelan museossa.
Nautelankosken museossa avattiin vuonna 2011 museon sota-aiheisia valokuvia esittelevä näyttely. Tuona vuonna jatkosodan alkamisesta tuli kuluneeksi 70 vuotta. Näyttelytilassa pidettiin esitelmiä lietolaisten sotatiestä Liedon päivänä 2011, ja monet veteraanit ja näiden omaiset ovat tutustuneet näyttelyyn ja tätä kautta jatkosodan eri vaiheisiin.
sisään
Museon tiloihin rakennettiin puusta jatkosodan ajan mukainen pätkä juoksuhautaa näyttelytilaksi, johon kuva- ja tekstitaulut ripustettiin seinälle. Liikkumisen helpottamiseksi "juoksuhaudasta" ei luonnollisestikaan voitu tehdä yhtä kapeaa kuin aidosta jatkosodan aikaisesta haudasta.
käytävääHarjoittelija Noora Mäkinen piirsi kaksi karttaa seinälle, joista käy ilmi lietolaisten sotatien keskeiset paikat. Myöhemmin näyttelyyn liitettiin kaksi vitriinillistä jatkosodan aikaisia puhdetöitä.vapaa_aikataulu ja karttaMuseolla on suuri kokoelma jatkosodan aikana otettuja valokuvia. Lisäksi museo sai Matti ja Virve Harolta digitoitavaksi jatkosodan aikana kirjoitettuja kirjeitä, joita käytettiin näyttelyssä kuvituksena.
seinääKirjeiden ja näyttelytekstien lisäksi pariin tauluun oli laitettu pelkkiä kuvia selostusteksteineen. Kuvissa esiintyvät henkilöt, aseet ja varusteet sekä paikat yritettiin tunnistaa, mutta lisätietoa tuli vasta veteraanihankkeen aikana vuosina 2012–2013.
kuviaKirjeille ja valokuville löytyi usein hauskoja yhtymäkohtia. Monista kirjeissä mainituista tapahtumista tai paikannimistä löytyi valokuva samaan yhteyteen.
kuviaNäyttely oli monen eri tekijän ja tahon yhteinen ponnistus. Alla olevasta näyttelyssä esillä olleesta taulusta käyvät ilmi keskeiset työtä tehneet ja näyttelyn rakentamisessa auttaneet. Kuvan taustana on talvisodan aikaiselta Tolvajärven taistelupaikalta otettu valokuva, josta teetettiin sota-aikana postikortti.
vapaa_aikaAlhaalla olevasta linkistä pääset tutustumaan näyttelyn ensimmäiseen tauluun, joka antaa yleiskuvan toisesta maailmansodasta. Jokaisen sivun alareunassa on linkki, josta voit palata takaisin tai edetä seuraavaan tauluun. Sivuilla oikealla ylhäällä olevasta kuvasta pääset hankkeen verkkosivun etusivulle.Seuraava ja näyttelyn ensimmäinen taulu: Toinen maailmansota>>


Nautelankosken museon sivuille
VP33
Museon blogiin
esik_JR35
Liedon sotaveteraanit ry
tal_k_22
Muuta verkossa
1_VP33
Ohjeita sivujen käyttöön


Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.


puhelin 050 535 6212
museo(at)nautelankoski.net

  5.12.2013
Riku Kauhanen