Nautelankosken museon Jatkosodan kuvia

Näyttely "Suomen jatkosota 1941–1944"

 

ulos


vapaa_aika
vapaa_aika
vapaa_aika
internoidut ja kaatuneet
vapaa_aika
vapaa_aika
lietolaiset

Hankkeen etusivulle
NäyttelyToinen
maailmansota
Suomen
jatkosota
Kaatuneita,
sotavankeja
ja internoituja
KenttäpostiaVapaa-aikaa
rintamalla
Lietolaiset
jatkosodassa


JR35

posti


Kenttäpostia

Talvisodan kokemuksien perusteella tiedettiin, että sujuva ja mahdollisimman nopea postinkulku kotirintaman ja palveluksessa olevien välillä oli sota-aikana tärkeää. Kenttäposti ja postin tarkistus alkoivatkin heti kesäkuussa 1941. Kirjeiden ja korttien lähettäminen oli pääasiassa maksutonta. Niissä kulkivat tervehdykset, onnittelut ja kuulumiset puolin ja toisin. Paketeissa lähetettiin palveluksessa oleville ruokaa, tupakkaa ja vaatteita. Kotiseudulle saapui puhdetöitä, ylimääräisiä varusteita ja sotasaalista. Jonkin verran kenttäpostissa kulki myös rahalähetyksiä.

toinen maailmansota

Yhteiskunnan kaikki toiminnot alistettiin sensuurille jatkosodan alkaessa. Kenttäpostin lähetyksiä tarkastettiin pistokokein. Korteissa ja kirjeissä ei saanut olla joukkojen sijainteja tai toimintaa eikä muuta vihollista hyödyttävää tietoa. Postia tarkastamalla seurattiin myös joukkojen mielialaa. Kielletyt asiat poistettiin leikkaamalla tai mustaamalla. Jatkosodan aikana kenttäpostissa kulki kaikkiaan noin miljardi lähetystä. Kokonaismäärään nähden vain pieni osa postista, varsinkin paketeista, tarkastettiin.

Näyttelyssä olevat katkelmat ovat kevyen kenttätykistöpatteriston esikuntakirjurin Einar Jokelaisen kotiin kirjoittamista kirjeistä. Sodan alussa kirjeet on suunnattu Lietoon, myöhemmin Lahteen. Kirjeet on lähetetty pääasiassa Syväriltä ja Jokelainen on tehnyt niihin sodan jälkeen tarkennuksia, kuten paikannus- ja henkilötietoja.

Nautelankosken museon sivuille

VP33

Museon blogiin

esik_JR35

Liedon sotaveteraanit ry

tal_k_22

Muuta verkossa

1_VP33
Ohjeita sivujen käyttöön


Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.


puhelin 050 535 6212
museo(at)nautelankoski.net

  5.12.2013
Riku Kauhanen