Talvisota

Sota - veteraanien muistista museon muistiin -hanke
Ajankohtaista
Talvisota
Jatkosota
Näyttely 2011-
Puhdetyöt
Kotirintama
Pro Patria


JR 35

Talvisota

Ennen Suomen joutumista toiseen maailmansotaan Saksa ja Neuvostoliitto jakoivat Ribbentrobin sopimuksella Puolan, Suomen ja Baltianmaat keskenään. Tässä jaossa Suomi ja Baltian maat kuuluivat Neuvostoliitolle. Maiden edustajia kutsuttiin Moskovaan neuvottelemaan sotilastukikohtien ja maa-alueiden luovuttamisesta. Suomi kieltäytyi luovuttamasta osia Karjalan kannaksesta ja Neuvostoliitolle vaadittuja ulkosaariaan, mutta oli suostuvainen muihin maa-alueiden vaihtoihin. Neuvotteluissa ei kuitenkaan saatu Neuvostoliittoa tyydyttävää tulosta. Saadakseen syyn sodanjulistukselle Neuvostoliitto lavasti niin tykistöiskun, niin kutsutut "Mainilan laukaukset" Mainilan kylään, joista se syytti suomalaisia.

105 päivää kestäneessä talvisodassa (30.11.1939–13.3.1940) suomalaiset onnistuivat pysäyttämään Neuvostoliiton hyökkäyksen, mutta Suomi menetti Moskovan rauhassa suuria maa-alueita. Talvisodassa kaatui tai katosi noin 25 900 suomalaista. Lietolaisia kaatui talvisodassa, pääosin jalkaväkirykmenttien 13, 14 ja 62:n riveistä 33 miestä. Suurin osa kaatui Karjalan kannaksella.

Joulukuussa 1939 suomalaiset onnistuivat pysäyttämään Neuvostoliiton etenemisen Karjalan kannaksella. Lapissa vihollisen eteneminen pysähtyi Pelkosenniemen ja Joutsijärven taisteluihin. Laatokan Karjalassa ja Pohjois-Suomessa etenevät venäläisdivisioonat puolestaan "motitettiin" eli niiden eteneminen pysäytettiin ja vihollisosastot saarrettiin ja monin paikoin tuhottiin. Muun muassa kuuluisissa taisteluissa Tolvajärvellä, Raatteentiellä, Suomussalmella, Ägläjärvellä ja Kollaanjoella vihollinen lyötiin täysin. Moteista saatiin valtava sotasaalis, ja voitot rohkaisivat suomalaisia taistelussaan.

Linjojen murtuminen helmikuussa Karjalan kannaksella, Lähteen lohkolla, pakotti suomalaiset vetäytymään tällä rintamalla. Venäläiset onnistuivat etenemään Viipurin kaupungin liepeille asti ja yrittivät maihinnousuja Viipurinlahden yli suomalaisten selustaan. Uhkaavaksi kehittyneen tilanteen ratkaisi rauha 13.3.1940.

Lietolaiset palvelivat rintamalla Karjalan kannaksella Jalkaväkirykmenteissä 13, 14 sekä 62. Myös 1. Prikaatissa palveli useita kesken varusmiespalveluksensa Kannakselle lähetettyjä lietolaisia. Samoin 16 Viestikomppania koostui pääosin lietolaisista ja piikkiöläisistä.


Talvisota Nautelankosken museon sotaveteraanihankkeessa

Nautelankosken museon sotaveteraanihankkeen aikana haastateltiin pääasiassa vuoden 1941 jälkeen varusmiespalveluksen aloittaneita sotaveteraaneja. Suurin osa talvisodan veteraaneista on jo kuollut. Tästä syystä vain muutamia talvisotaan rintamalla osallistuneita saatiin haastateltua.

Hankeen merkittävin tulos oli Nautelankosken museon kokoelmissa olevien talvisotakuvien kuvauspaikan ja -ajankohdan selvittäminen. Suurin osa kuvista on otettu juuri ennen talvisotaa Muolaalla. Kuvat ovat siinä mielessä erittäin merkittäviä, että aluella linnoitustöiden vuoksi oli ankara kuvauskielto. Esimerkiksi SA-kuviin ei kuulu ainuttakaan kuvaa Muolaalta talvisodan ajalta.
Kuvat otti Oiva Ryökäs, joka sai salakuljetettua kameran rintamalle. Ryökkään lisäksi hänen yksikössään ainoastaan Alpo Hernelahti ja Lauri Nautela tiesivät kamerasta.

Tällä sivulla käsitellään talvisotaa yleisesti, keskittyen pääasiassa sen vaiheisiin Karjalan kannaksella.


Ylimääräiset harjoitukset

Syksyllä 1939 järjestettiin Neuvostoliiton Suomelle esittämien vaatimusten perusteella ylimääräiset harjoitukset, jotka käskettiin alkavaksi 7.10.1939. Näissä harjoituksissa perustettiin yhdeksän kenttäarmeijan divisioonaa ja muita yksiköitä. Yhteen talvisodan ajan suomalaiseen divisioonaan kuului 14 200 miestä, jotka jakautuivat kolmeen jalkaväkirykmenttiin ja yhteen kenttätykistörykmenttiin. Kenttäarmeijan divisioonista viisi keskitettiin Karjalan kannakselle. Näistä muodostettiin Kannaksen armeija.

IT-juna

Ilmatorjuntavaunu Karjalan kannaksella ylimääräisten harjoitusten aikana. Kuva: Nautelankosken museo

Turusta lähetettiin jo ennen sodan syttymistä Porin rykmentistä pataljoona ja rykmentin kantahenkilöstöä Karjalan kannakselle. Näistä perustettiin 1. Prikaatin III pataljoona. Perustamispäivän jälkeisenä iltana 6.10.1939 joukot lähtivät rautateitse itään. Juna kulki Viipurin halki Perkjärvelle, missä juna purettiin. Lopulta pataljoona saapui Karjalan Kannakselle Muolaan pitäjään. Samaan aikaan Turussa alettiin kokoamaan JR 13:a ja 14:ää.

mannerheimlinja

Muolaan pitäjä oli keskellä suomalaisten pääpuolustuslinjaa, niin sanottua Mannerheimlinjaa.
Kartta: Nautelankosken museo


1. Prikaatin III pataljoona turkulaiset viestimiehet muistelivat lähtöä Turusta:

"Olimme varusmiehiä. Ensin koko joukko siirrettiin Turun kasarmeille, jossa olimme päivän verran. Siellä jaettiin aseet, varusteet ja tuntolevyt, joita sanoimme kuolemanlevyiksi. Ennen lähtöä me turkulaiset pääsimme vielä käymään kotonakin. Ja siinä oli sitten sellaista pientä touhua, vauhtia ja jopa innostustakin, jota tuollaisilla nuorilla nyt joskus on."

muolaan kirkko

Kenties viimeinen valokuva pystyssä olevasta Muolaan kirkosta. 1. Prikaatin viestimiehet ovat juuri saapuneet polkupyörillään Muolaan kirkonkylään. Kirkko tuhoutui täysin talvisodan taisteluissa.  Kuva: Nautelankosken museo

muolaa

Juuri saapunut "porilainen" hautausmaan aidan ohi kulkevan maantien äärellä. Kylteissä muun muassa suunnat "20,2 Pölläkkälä", "8,5 Kellari", "Viipuri 56,4", "Kyyrölä", "Voimäki 7,4". Kuva: Nautelankosken museo

Sotaveteraani Einar Nurmi muistaa JR 14 komentajan eversti Väinö Polttilan sanoneen jo tässä vaiheessa, että Kannakselle kaivettavat asemat tulisivat tosikäyttöön. Nurmi palveli radistina 1. Divisioonan esikunnassa. Eversti Polttila haavoittui talvisodassa Lähteen lohkon taisteluissa 13.2.1940 ja kuoli kesäkuussa.


Linnoitustyöt Muolaalla

Muolaalla joukot aloittivat linnoitustyöt. Linnoitettavana oli viiden kilometrin levyinen alue Kirkkojärven ja Yskjärven välisellä kannaksella. Muolaan kirkossa jaettiin työvälineen 9.10.1939 ja ryhmät aloittivat hyökkäysvaunuesteiden rakentamisen. Osa asemista kaivettiin Muolaan kirkkomaalle. Syksyn linnoitustöiden jäljiltä oli ympäristössä kivi- ja piikkilankaesteitä, mutta juoksuhaudat, pesäkkeet ja korsut puuttuivat. Joukot majoittuivat aluksi telttoihin, mutta myöhemmin he pääsivät paikallisten taloihin asumaan. Monet Jalkaväkirykmentti 14 sekä 1. Prikaatin lietolaisista pääsivät Turulilan kylään Muolaalle.

kirjavaiset

Lietolaisiakin majoittanut Kirjavaisten talo Turulilan kylässä. 
Talon edessä vasemmalla Lydia Kirjavainen (o. s. Rautiainen) ja Helli Kirjavainen (myöh. Rämö). 
Kuva: Nautelankosken museo

talon edustalla

Miehiä Muolaalla hirsitalon edustalla. Kuvassa muun muassa muolaalaiset Yrjö ja Mikael Rämö. Kuva: Nautelankosken museo

Alikersantti Oiva Ryökäs kirjoitti muistioonsa: ”Erikoisesti kiinnitti huomiotani Kannaksen väestön vieraanvaraisuus, ystävällisyys ja isänmaallisuus. Tunsimme olevamme kovia kokeneella kannaksella johon rajan läheisyys ja tietoisuus mitä sen takana on, vaikutti. Erikoisesti niissä taloissa, jotka majoittumisemme takia paremmin tunsimme, Kirjavaisen ja Mentulan, vallitsi voimakas kristillis-isänmaallinen henki.

kartta majoituksesta

Peitepiirros 1. Prikaatin viestiosaston majoituksesta Muolaalle ja Turulilan kylään. Kuva: digi.narc.fi

Neuvostoliitto jätti 26.11. nootin, jonka mukaan Suomen puolelta oli ammuttu Karjalan kannaksella tykeillä Mainilan kylään. Suomi torjui syytökset vastineessaan, ja 28.11. Neuvostoliitto irtisanoi hyökkäämättömyyssopimuksen.

Lietolaiset elättelivät jo lomatoiveita, mutta marraskuun lopulla he siirtyivät Kangaspellon kylään. Poliittinen tilanne kiristyi, ja 29.11. puhelinilmoituksessa kerrottiin: ”Ryssä katkaissut diplomaattiset suhteet, ilmavaara olemassa.”.


Talvisota Karjalan kannaksella

Venäläisten hyökkäyksen alettua Karjalan kannaksella sitä viivyttivät suomalaiset suojajoukot. Suomalaisten viittä divisioonaa vastaan hyökkäsi Neuvostoliiton 7. Armeija, johon kuului 9 divisioonaa, panssariarmeijakunta ja 3 panssarivaunuprikaatia. 7. Armeijan tethävänä oli ensisijaisesti lyödä Kannaksen suomalaisjoukot, vallata suomalaisten pääpuolustuslinja ja Viipurin tasan saavuttamisen jälkeen hyökätä Lahteen, Hyvinkäälle ja Helsinkiin.

Ensimmäisen kosketuksen pääpuolustuslinjaan, Mannerheimlinjaan neuvostoliittolaiset joukot saivat Taipaleella Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.1939. Suomalaiset onnistuivat torjumaan hyökkäykset. Puna-armeijan hyökkäys Itä-Kannaksella keskeytettiin 8.12. Samoin eteneminen saatiin pysäytettyä Summassa.

Talvisodan alku toi katkeamattoman evakkovirran halki Kangaspellon. Joulukuu alkoi 1. Prikaatin sotapäiväkirjan mukaan jatkuvilla ilmoituksilla ilmavaarasta sekä viestiyhteyksien purkamisilla ja rakentamisilla. Alueella oli myös kaasuhälytys eräässä vaiheessa. Kangaspellolta 1. Prikaatin joukot siirtyivät Muolaanjärven pohjoispäähän telttoihin 3.12. Etulinjaan siirryttiin 11.12.

joulukuu 1939

Venäläisten hyökkäys (punaiset nuolet) joulukuussa 1939 ja suomalaisten puolustuslinja (siniset pisteet). 
Kartta: Nautelankosken museo

Suomalaisten II Armeijakunta yritti 23.12. lyödä Karhulan ja Muolaanjärven länsipuolella etenevän vihollisen. Suomalaisilla ei kuitenkaan ollut kokemusta näin suurista operaatioista, ja vain yksi pataljoona hyökkäsi aikataulun mukaisesti, joten hyökkäys epäonnistui ja tappiot olivat ankarat. Hyökkäyksessä pisimmälle pääsi etenemään JR 14. II armeijakunta menetti 1 300 miestä, ja hyökkäys nimettiin ”hölmön tölväykseksi”. Vastaiskussa kuoli neljä lietolaista, joista kaksi oli vänrikkejä. Hyökkäyksellä kuitenkin estettiin puna-armeijan kaavailema suurhyökkäys Summaan.

OR

Alikersantti Oiva Ryökäs talvisodan aikana "siellä jossakin". Kuva lienee otettu Muolaajärven pohjoispuolella. Kuva: Nautelankosken museo

läheltä piti

"Kapsäkki" eli kuuden tuuman kranaatti osui helmikuussa korsun portaiden eteen. Onneksi tämä ammus jäi suutariksi, muussa tapauksessa moni lietolainen olisi varmasti menehtynyt ja kaatunut. Kuva: Nautelankosken museo

Viestiosaston lietolaiset elivät suhteellisen turvassa korsuissaan, joissa oli monta hirsikertaa ja runsaasti maata päällä. Oiva Ryökäs otsikoi kirjeensä äidilleen "Kaakkois-rintamalla 3 metriä maanpinnan alla". Kamiina piti joulukuussa aatonaattona asumuksen liiankin lämpimänä, ja jostakin talosta oli saatu radiokin.

Taistelut Muolaalla lietolaisten kaivamissa asemissa

Lietolaistenkin kaivamissa asemissa Muolaan kirkolla  taisteli JR 4:n (ent. 3./JR 31) 3. komppania. Veteraani Aake Kaarnama on muistellut näitä vaiheita kirjoituksessaan Kansa Taisteli -lehdessä. Komppanian vasen siipi oli Muolaan Kirkkokärvellä ja sen rannasta kohoavan kirkon mäellä oli I joukkueen tukikohta, jonka päällikkö Kaarnama oli. Etelästä tuleva maantie kulki kirkon ohi aivan sen kiviaidan vieritse. Taisteluasemien edessä, noin 300 metrin päässä oli kivilohkareista tehty tankkiesteitä ja sen sisäpuolella pari riviä piikkilankaesteitä. Kirkkotarha kiviaidan sisäpuolella oli kaivettu täyteen ampumahautoja. Vain yksi konekivääripesäke oli saatu katettua. Asuinkorsuja oli vain yksi, joka sekin oli pienehkö.

Ensimmäiset viholliset olivat Muolaan puolustuslinjoilla Suomen itsenäisyyspäivänä. Suomalaisten tykistö kuitenkin karkotti nämä pienet osastot. Joulukuun 8. hyökkäyksiä yritettiin suuremmin voimin ja kahdeksan panssarivaunun tukemina. Yksi tankeista juuttui tankkiesteisiin ja vihollisen jalkaväelle tuotettiin pahoja tappioita. Muutaman päivän hiljaisuuden jälkeen vihollinen räjäytti aukon esteisiin. Aamulla ankaran tykistökeskityksen saattelemana 15 tankkia lähestyi estettä. Etummaiset vaunut ajoivat jonossa läpi esteistä ja alkoivat levittäytyä hyökkäykseen. Suomalaisten tykistö ei Kaarnaman ampumien valoammusmerkkien jälkeen ampunut. Tankit etenivät ja aloittivat talojen, asemien ja kirkon tulittamisen. Jalkaväki ei seurannut vaunuja.

Vihollisen vaunuja yritettiin aluksi tuhota polttopulloilla, mutta ne eivät syttyneet. Tankintuhoajiksi valituista toinen kaatui ja toinen haavoittui yrityksissä. Yksi suomalaisten kirkkoaidalla olevien asemien eteen pysähtynyt vaunu saatiin kuitenkin tuhottua kasapanoksin. Illan hämärtyessä toiset vaunut lähestyivät jälleen kirkkomäen tukikohtaa, tällä kertaa lähestyen maantien toisella puolella olevan taloryhmän luokse kaivettuja asemia. Vaunujen kyydissä oli jalkaväkeä, jota Kaarnaman joukkue tulitti omista asemistaan. Vaunut jättivät miehet mäelle ja palasivat hakemaan lisää muiden vaunujen suojatessa. Suomalaisten puolelle saapuu vahvistukseksi kevyen osaston joukkue. Yöhön tultaessa hyökkäys hiipui, ja panssarivaunujen mäelle tuomat viholliset hiipivät tiehensä. Vihollinen menetti hyökkäyksessä kahdeksan vaunua, pääasiassa  tankkiesteissä syntyneiden vikojen vuoksi. Yksi tankeista jumiutui juuri sopivasti panssarivaunuihin syntyneen esteen kohdalle, ja pioneerien räjähteillä se saatiin heitettyä täydellisesti keskelle syntynyttä aukkoa tukkeeksi.

Kirkon sisälle saatiin taistelun jälkeen panssarintorjuntatykki, mistä se pystyi hallitsemaan tietä tulellaan. Avuksi tullut kevyen osaston joukkue jäi mäelle tueksi. Miehistökorsun ahtaus korostui entisestään. 

Samana iltana kun komppanialle luvattiin vaihto taakse lepoon, vihollisen tykistö alkoi ampua kirkkomäkeä kiivaasti tykistöllään. Moni kranaatti osui kirkkoon, joka syttyi tuleen. Liekit löivät korkeille, ja tulen levitessä urkuihin ja torniin kuuma ilmavirta alkoi soittaa urkuja itsekseen. Palon sammuessa 3./JR 4 pääsi lepoon.

Muolaan kirkko

Muolaan kirkon rauniot 29.8.1941. Kuva: SA-kuva

Vihollinen ei vallannut Muolaan kirkkomäkeä talvisodan aikana. Suomalaisten oli jätettävä asemat vapaaehtoisesti helmikuussa 1940 tilanteen kehityttyä muilla lohkoilla kestämättömäksi.

kirkkomäki

Tykkitulen moukaroima Muolaan kirkkomäki 30.4.1942. Kuva: SA-kuva

Murtuminen uhkaa

Tammikuu kului asemia parannellessa, ja helmikuun puoliväliin asti sota Kannaksella oli lähinnä asemasotaa. Helmikuussa alkoi venäläisten suurhyökkäys, joka onnistui 12.2. murtamaan suomalaisen puolustuslinjan Mannerheim-linjan Lähteen lohkolla.

Pääpuolustuslinjalta suomalaiset vetäytyivät väliasemaan, missä taisteltiin kymmenen päivän ajan 18.2. alkaen. Väliasema kulki linjaa Lihaniemi–Näykkijärvi–Muolaanjärvi–Vuoksi–Kiviniemi–Kiimajärvi–Pyhäjärvi–Laatokka. Väliasemaan kuuluivat myös Koiviston edustan saaret, joista vetäydyttiin hiihtäen Viipurinlahden länsirannalle 21.2. raskaan kaluston tuhoamisen jälkeen. Monet Lietoon muuttaneet karjalaismiehet palvelivat talvisodassa näillä linnakkeilla, muun muassa Koivistolla ja Humaljoella.

murtuminen helmikuu

Tilanne helmikuun 24. päivä. Lähteen lohkolla tapahtuneen läpimurron jälkeen venäläiset etenivät Viipurinlahdelle ja Viipurin tienoille. Itä-Kannaksella Taipaleen puolustus kesti sodan loppuun asti. Keski-Kannaksella käytiin Äyräpäästä ankarat taistelut. Suomalaiset vetäytyivät 27.2. väliasemaan. Kartta: Nautelankosken museo

1. Prikaati sai 15.2. käskyn siirtyä divisioonan reserviksi Kämärän kylän kaakkoispuolelle. III pataljoona siirtyi Leipäsuon tien kautta Patjaan. Tilanne kuitenkin huononi ja naapurina väliasemassa ollut JR 62 menetti puolustusasemansa Mustalammen ja Pien-Peron asemassa. Prikaatin I ja III pataljoona saivat kuitenkin vallattua asemat yllättävällä hyökkäyksellä takaisin. JR 62:n selustaan oli päässyt nelisenkymmentä panssarivaunua, jotka kävivät nyt III pataljoonan kimppuun. Asemat kuitenkin saatiin pidettyä epätoivoisesti kamppaillen, mutta kun pohjoisesta ei tullut odotettua 23. Divisioonan vastahyökkäystä, oli ne jätettävä ja vetäydyttävä Perojoen itäpuolelle. Täällä majuri Ruotsalon komentama pataljoona siirtyi Suosiltainmäelle, missä se oli reservissä 27.2. asti. Pataljoonan sotapäiväkirja päättyy 27.2., joten tästä eteenpäin on luotettava Tapani Vallin Varsinaissuomalaisten sotatiehen. Esikuntakomppanian viestimies Leo Aaltonen kertoo:

"Pien-Perolla olimme jo totisesti liemessä. Ei ollut korsuja, suojia, ei mitään, ja toinen prässäsi kaiken aikaa päälle. Hätävararykmentti JR 62 oli mennyt siellä aivan sekaisin. Siellä ne olivat, prikaatinkomentajat, pataljoonankomentajat, Jsp:t, kiväärimiehet ja ylipäätään kaikki hujan hajan sekamelskassa paikalle tullessamme. Kenttäkeittiönkin ne ajoivat suoraan etulinjaan, ja kun sen piipusta savu nousi, niin siihen naapuri keskitti. Mieshukka niillä olikin aikamoinen..."

Helmikuussa viestiosasto pieneni aina parin päivän välein, yleensä miesten haavoittuessa sirpaleista. Helmikuun alussa vahvuus oli 81 miestä, maaliskuun 5. vahvuus oli 73. Viimeisintä lukua kasvattavat muutamat saadut täydennysmiehet, mutta riveistä poistui todellisuudessa kymmeniä. Tappioihin lukeutui myös sotakoira "Rita", joka kaatui helmikuun viimeisenä.

Vetäytyminen taka-asemaan ja Viipurinlahden ylitys

Vetäytyminen väliasemasta taka-asemaan aloitettiin 27.2. illalla. Suomalaisten 4. Divisioona siirtyi pääosiltaan Viipurinlahden länsirannalle, missä se ja rannikkojoukot saivat vastuulleen juuri muodostetun Viipurin Rannikkolohkon. Viipurissa taka-aseman puolustuksesta vastasi eversti Paavo Paalun 3. Divisioona ja kaupungin itäpuolelle asettautui 5. Divisioona. Jatkosodassa eversti Paalusta tuli varsinaissuomalaisista muodostetun 1. Divisioonan komentaja.  Talin alueelle vetäytyi 23. Divisioona. Taistelut taka-asemissa alkoivat maaliskuun ensi päivinä.

Venäläiset valmistautuivat ylittämään Viipurinlahden 3.3. törmättyään Viipurin alueen sitkeään puolustukseen. Hyökkäys lahden yli yllätti suomalaiset, ja viholliset onnistuivat katkaisemaan Vilaniemessä Hamina–Viipuri-maantien. Sillanpää saatiin vain äärimmäisin ponnistuksin rajoitettua. Taistelut lahden rannalla, taka-asemassa ja Viipurin kaupungissa jatkuivat sodan loppuun asti.

Pien-perosta Lyykylään

Helmikuun viimeisenä päivänä tilanne Pien-Perolla kävi niin uhkaavaksi, että 1. Prikaatin oli siirryttävä kohti taka-asemaa. Vahvistettu III pataljoona, josta muodostettiin Osasto Ruotsalo, viivytti vihollista. Tiet ja asumukset miinoitettiin, ja pataljoona vetääntyi Kämäränjärven molemmin puolin. Seuraavana etappina oli Lyykylä.

Lyykylässä vihollinen hyökkäsi ankarasti 2.3. ja se pääsi yöllä II P:n asemiin. Aamuyöstä vihollista saatiin heitettyä vastahyökkäyksellä takaisin, mutta suurista tappioista huolimatta puna-armeija saattoi syöttää jatkuvasti lisää väkeä menetettyjen tilalle. Tilanteen vaikeutuessa oli vetäydyttävä Lyykylänjärven länsipuolelle.

1. Prikaati irrotettiin taistelusta ja koottiin 8.3. Kannaksen Armeijan reserviksi Ihantalaan. Iltapäivällä se siirrettiin Viipurin luoteispuolelle Vahvialan pitäjään. Täällä se alistettiin Rannikkoryhmälle, joka torjui venäläisten hyökkäyksiä Viipurinlahden yli. Pataljoonan komentaja Ruotsalo siirtyi tässä yhteydessä prikaatin komentajaksi sairastuneen eversti Sihvosen tilalle, ja hänen tilalleen pataljoonan komentajaksi tuli luutnantti Matti Jore. Aamulla 9.3. pataljoona siirtyi Tervajoelle meren äärelle JR 11:n reserviksi.

Seuraavana päivänä vihollinen hyökkäsi Majapohjaan. Suomalaisten oli vetäydyttävä täältä Koivuniemeen. Jore ryhmitti joukkonsa Vahvaniemen suuntaan Kiiskilän–Rasalahden alueelle vetäytyvien pataljoonien taakse. Kaksi komppaniaa määrättiin niemelle, missä ne JR 12:n uupuneiden osien kanssa olivat etulinjassa. Hyökkäävät venäläiset saatiin tungettua takaisin jäälle. Asemat, vailla korsuja tai suojapoteroita, olivat aukeilla rantatörmillä kivien koloissa. Muutama päivä myöhemmin puolustajat olivat edelleen sitkeästi asemissaan, kunnes kello 11 hirmuinen tykistökeskitys, puna-armeijan tämän sodan viimeinen osoitus arsenaalinsa mahtavuudesta päättyi.

viipurinlahti

Maaliskuun taistelut Viipurinlahdella. Monia lietolaisia taisteli Koivuniemen lohkolla sodan loppuun asti. 
Kartta: Nautelankosken museo

Moskovan rauha 1940

Viestiosaston sotapäiväkirjan merkintä 13.3. on kirjoitettu yhdelle sivulle suurin kirjaimin:


SOTA LOPPUI
KELLO 11.00.

KAIKKI YHTEYDET PURETTIIN.

SÄÄ. KIRKAS
KAUNIS, IHANA
PÄIVÄ.

Unto Ryökkään kirje 17.3.1940 kertoo hyvin tunnelmista:

"No niin, sota on siis loppu ja rauha on maassa, mutta minkälainen rauha, ainakin nuo ryssän sanelemat pykälät ovat karvaita meidän suomalaisten niellä, siksi raskainhe ne ovat, mutta toivottavasti se sittenkin oli paras mahdollinen ratkaisu, kun kerran olimme jääneet tavallaan yksin suurta itää vastaan. Mutta loistavasti Suomen armeija joka tapauksessa on kunnostautunut, syy ei ainakaan ole sen, taisteluista kertyneet luvut kertovat itse puolestaan suomalaisten sankaritöistä.

Rauha tuli yllättäen kuin salama kirkkaalta taivaalta, rauhan edellisenä päivänä kuulimme, että rauhasta neuvotellaan. 13. pnä aamuna tuli vahvistamaton tieto, että rauha olisi solmittu ja astuisi voimaan samana päivänä kello 11.00. Tähän tuli vielä vahvistus, mutta silti emme siihen uskoneet. Tuli kiihtyi molemmin puolin mitä lähemmäksi klo tuli tuota määrättyä hetkeä. Seurasimme silmä kovana kellonviisarien hidasta kulkua, jännitys nousi mitä lähemmäksi tultiin tuota hetkeä ja lopulta kello tasan 11.00 loppui kuin loppuikin tuli molemmin puolin, oli niin oudon hiljaista, sieltä täältä vain kuului miesten iloisia naurunpurskahduksia. Rauha oli siis ainakin toistaiseksi alkanut."



Moskovan rauhassa Suomi menetti noin 10% pinta-alastaan: osia Kuusamosta, Suomenlahden suuret saaret, Laatokan Karjalan ja Karjalan kannaksen sekä samalla toiseksi suurimman kaupunkinsa, Viipurin. Lisäksi Hangon alue piti vuokrata Neuvostoliitolle 30 vuodeksi laivastotukikohdaksi.

Kaikkiaan 430 000 ihmistä joutui lähtemään evakkoon menetetyiltä alueilta. Muolaan kunnan 12 000 asukasta sijoitettiin Someron, Loimaan, Jokioisten, Forssan, Urjalan, Humppilan, Toijalan, Sääksmäen ja Valkeakosken kuntiin.

Sulo Aarnio

Yksi lietolaisista talvisodan uhreista: Sulo Aarnio. Kuva otettu hänen varusmiespalvelusaikana Turussa. Aarnio haavoittui Muolaalla 29.12.1939 ja kuoli Kenttäsairaalassa 30.12.1939. Kuva: Nautelankosken museo


Talvisodan lietolaisten pro patria>>


Nautelankosken museon sivuille
VP33
Museon blogiin
esik_JR35
Liedon sotaveteraanit ry
tal_k_22
Muuta verkossa






























































Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.


puhelin 050 535 6212
museo(at)nautelankoski.net

  28.2.2014
Riku Kauhanen