Kotirintama

Sota - veteraanien muistista museon muistiin -hanke
Ajankohtaista
Talvisota
Jatkosota
Näyttely 2011-
Puhdetyöt
Kotirintama
Pro Patria


JR 35

Näillä sivuilla käsitellään lyhyesti kotirintamaa ja tarkemmin lietolaisten sekä varsinaissuomalaisten vaiheita talvi- ja jatkosodan aikana. Tarkastelussa on Lieto sota-aikana sekä evakkojen saapuminen Varsinais-Suomeen.

Lieto sodassa -sivustolla pyritään kertomaan siviilien vaiheista ja Liedon kokemista muutoksista sodan aikana. Hankkeen yhteydessä saatiin runsaasti tietoja, mutta vain osa saadusta materiaalista on näillä sivuilla yksityisyyden suojaamiseksi. Tutkimusta aiheesta tekevät voivat sopia ajan Nautelankosken museon kanssa aineistoon päästäkseen perehtymään aineistoon. Aineistoa on käytettävä arkistosääntöjen määräämällä tavalla.

Hankkeen aikana on perehdytty Karjalan kannakset pitäjistä Johanneksen, Uudenkirkon, Kuolemajärven sekä Koiviston vaiheisiin. Näihin pitäjiin keskittyminen johtuu siitä, että kolmesta ensimmäisestä pitäjästä tuli runsaasti evakkoja Lietoon ja sen lähettyville. Koivistosta taas oli käytössä aineistoa, jonka tarkempi tutkiminen toi tietoa saaren ja kauppalan vaiheista.

Pidempi esittelyteksti on omistettu lotille, sillä hankkeen aikana heistä on oltu hyvin kiinnostuneita. Pohjana tälle esittelylle on Nautelankosken museolla pidetty luento. Oikealla olevasta linkistä avautuu Lotta Svärdiä koskevat sivu, josta löytyy perustietoa Lotta Svärdistä organisaationa sekä joidenkin lietolaisten lottien kokemuksia sota-ajalta. Lottia käsitellään Kotirintama-sivuilla, vaikka monet lietolaiset lotat palvelivat sota-aikana toimenlottina ja kenttälottina rintamalla. Joidenkin lottien kokemukset ja heihin liittyvät tiedot ovat osana muita Sota - veteraanien muistista museo muistiin sivuja.

Paluu etusivulle>>Linkit eri osioihin
(klikkaa tekstiä:)

Kotirintama

Lieto sodassa

Evakot

Lotta Svärd
 

Nautelankosken museon sivuille

VP33

Museon blogiin

esik_JR35

Liedon sotaveteraanit ry

tal_k_22

Muuta verkossa

1/VP33

Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.


puhelin 050 535 6212
museo(at)nautelankoski.net

  28.2.2014
Riku Kauhanen