Jatkosodan puhdetyöt - pahka-, tuohi- ja olkiesineet

Etusivulle


vapaa_aika vapaa_aika veitsi pahka kivituhkakuppi solttu sormusta tekemässä lietolaiset itäkarjala

Puhdetöistä Puutyöt Metallityöt Tuohi- ja pahkatyöt
Kivityöt Mitä tehdä?
Tekijöistä ja välineistä
Alueellisia eroja


JR35

Pahkatyöt

Pahka oli varsin yleinen puhdetyömateriaali. Yksinkertaisia töitä varten pahka keitettiin ennen käsittelyä, jolloin sitä oli helpompi veistää ja kovertaa. Pahkan syyt kulkevat satunnaisesti, mikä tekee siitä haastavan materiaalin.

Pahkaa käytettiin kuten puuta, mutta kovempana ja harvinaisempana materiaalina sitä sai etsiä. Yleensä pahkan irrottaminen emöpuusta oli työn ja tuskan takana. Pahkasta tehtiin tuhkakuppeja, astioita, koriste-esineitä ja joissakin tapauksissa huonekalujakin. Sopiva pahka ei saanut rintamalinjojen läheisyydessä odotella pitkään, ennen kuin se korjattiin parempaan talteen.

pahkatuhkakuppi

Pahkasta veistetty tuhkakuppi. Kuva: Nautelankosken museo

Jalkaväkirykmentti 35:ssä pahkatöitä mainitaan valmistetun etenkin syyskuussa 1943. Nautelankosken museon hankkeen yhteydessä saatiin museon kokoelmiin ainoastaan yksi pahkatyö digitoitavaksi. Myöskään Liedon Sotaveteraanit ry:n kokoelmassa ei ole pahkatöitä. Näiden puhdetöiden lähes täydellinen puuttuminen Liedosta on erikoista, mutta todennäköisesti niitä on Lietoonkin päätynyt muutamia.


Tuohityöt

tuohirasia tupakoilla

Helppo puhdetyö: yksinkertainen tuohesta taiteltu rasia. Rasiassa jatkosodan aikaisia tupakka-askeja.
Kuva: Nautelankosken museo


Tuohi oli puun jälkeen suosituin puhdetyömateriaali. Sitä sai kaikkialta missä vain kasvoi koivuja ja tarvittaessa tuohta sai revittyä sopivista lämmityshaloista. Tuohi piti työstää tuoreena. Jos se pääsi kuivumaan, pehmitettiin sitä liottamalla lämpimässä vedessä. Tuohitöitä ruvettiin myös tekemään suhteellisen varhaisessa vaiheessa, sillä Knut Pipping mainitsee komppaniansa tehneen siitä puhdetöitä jo syksyllä 1941.

Tuohesta valmistettiin etenkin erilaisia rasioita, tai puuesineiden pinnat koristeltiin sillä. Tuohirasia valmistettiin leikkaamalla sopiva laitatuohi, joka taivutettiin ympyräksi ja jonka päät liitettiin toisiinsa hammasliitoksilla. Sitten leikattiin hieman leveämpiä tuohinauhoja, jotka kiinnitettiin taas sisältä liitoksella kunnes rasia oli halutun kokoinen. Lopuksi alle painettiin puusta leikattu pohja. Liimaa rasia ei vaatinut lainkaan, sillä tuohi kuivui tiukasti yhteen. Tuohen reuna koristeltiin tavallisesti liitostyön jälkeen, mutta osa suosi koristeen leikkaamista ennen nauhojen sitomista yhteen.

tuohirasia1 tuohirasia1 tuohirasia1

Kolme esimerkkiä jatkosodan ajan yhdestä yleisemmästä puhdetyöstä, tuohirasiasta.
Oikeanpuolimmaiseen kirjattu edessä kiertävään tuohihihnaan saajan nimikirjaimet. Kuvat: Nautelankosken museo

peilikehys
peilituohi

Tuohella päällystetty peilinkehys. Kuvat: Nautelankosken museo


Erilaiset virsut olivat yleinen tuliainen kotiin vietäviksi. Vaikka ohjeita oli olemassa, yleensä vasta kolmas yritys tuotti hyvän tuloksen. Keskikokoiseen virsupariin meni tuohta noin 15 metriä.

tuohirasia1 tuohivirsut2 tuohivirsut3

Kolme paria tuohivirsuja. Kuvat: Nautelankosken museo

Mikäli materiaaleja vain oli, tuohesta tehtiin myös kenkiä ja sandaaleja. Pohja kiinnitettiin puunauloilla. Monet Liedon ja Turun alueen sandaalit ja kengät ovat JR 35:ssä palvelleen pöytyäläisen luutnantin Oskari Värrin tekemiä. Turun museokeskuksen kokoelmiin kuuluu kokemäkeläisen tekijän tekemä sandaali.

kengät1 kenkä2 kenkä3

Lietolaisia tuohikenkiä ja -sandaali. Kuvat: Nautelankosken museo

Tuohesta valmistettiin myös erilaisia puukontuppeja. Tuppien muodot tosin muuntelivat vain vähän, joten eri rintamaosilla tehdyt tupet muistuttavat helposti toisiaan. Tavallisesti esinettä koristeltiin vuorottelemalla punontavaiheessa tummaa ja vaaleaa tuohta.

tuohituppi

Tuohinen puukontuppi. Kuva: Nautelankosken museo

tuppituohesta

Tuohinen tuohipampuloilla koristeltu puukontuppi. Kuva: Nautelankosken museo

Tuohesta sai tehtyä myös erilaisia kasseja ja käsilaukkuja. Turun puhdetyönäyttelyyn toivottiin erikseen hienoja näytekappaleita tuohikasseista.

tuohikassi1 tuohikassi2

Tuohta pystyi käsittelemään näppärästi jo puukolla, mutta kaunis ja säännöllinen koristelu vaati yleensä erityisiä pihtejä. Jos niitä ei ollut saatavilla, tehtiin työkaluja tavallisesti itse. Kaunista puolipyöreää pintaa sai tuoheen aikaiseksi leikkelemällä sitä toisesta reunasta teroitetulla kiväärinhylsyllä.

koristelua

Teroitetulla kiväärinhylsyllä tehtyä suomumaista kuviota. Kuvassa tuohella päällystetyn alkon pullon koristepintaa.
Kuva: Nautelankosken museo


Tuoheen kirjoitettiin sota-aikana mahdollisesti tuhansia kirjeitä kotiin vaimolle, perheelle, äidille tai muulle lähisukulaiselle tai tutulle. Jalkaväkirykmentti 35:n esikuntakomppaniassa ja vuodesta 1942 1. Divisioonan kaukopartioissa palvellut Einar Nurmi kertoo lähettäneensä äidilleen tuohesta tehdyn kirjeen. Kirjeeseen tuli koristeeksi 4. luokan vapaudenristi, marsalkka Mannerheimhan oli myöntänyt kaikille Suomen äideille äitienpäivänä 1942 tämän kunniamerkin.


Olkityöt

Olkityöt olivat lähinnä sotavankien puhdetöitä, mutta niitä harrastettiin myös suomalaisten keskuudessa. Nautelankosken museon hankkeen aikana tutkimat olkikoristeiset esineet ovat kuitenkin ilmeisesti kaikki sotavankien tekemiä: pahkan ohella suomalaisten sotilaiden tekemät olkityöt puuttuvat toistaiseksi Liedosta dokumentoidusta aineistosta.

Paluu sivun ylälaitaan>>


Nautelankosken museon sivuille

VP33

Museon blogiin

esik_JR35

Liedon sotaveteraanit ry

tal_k_22

Muita verkkonäyttelyitä

1_VP33Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.


puhelin 050 535 6212
museo(at)nautelankoski.net

  19.2.2014
Riku Kauhanen