Jatkosodan puhdetöiden tekijöistä ja välineistä

Etusivulle


vapaa_aika vapaa_aika
veitsi
pahka
kivituhkakuppi solttu sormusta tekemässä lietolaiset itäkarjala

Puhdetöistä Puutyöt Metallityöt Tuohi- ja pahkatyöt
Kivityöt Mitä tehdä?
Tekijöistä ja välineistä
Alueellisia eroja


JR35

Vanhoja tekijöitä ja innokkaita oppijoita

Kuten lietolaisten pärikoritalkoista käy ilmi, työ neuvoi tekijäänsä: tekemisen edistyessä työn jälki parani ja tekemisen nopeus kasvoi. Kun pärekorien valmistaminen 1./VP 33:ssa alkoi osasi ainoastaan yksi mies komppaniassa, viestimies Mattila tehdä niitä ennestään.

Yleensäkin eri puolilla rintamaa kokeneet käsitöiden tekijät neuvoivat muita töiden tekemisessä. Monella maatalouspitäjistä tulleilla oli vanhastaan kokemusta ainakin maatalouden perustyökalujen korjauksesta ja valmistamisesta. Kuitenkin myös kaupunkilaiset osallistuivat puhdetyöharrastuksiin, ja monet kilpailuissa palkitut esineet menivät suurkaupungeissa asuville puolisoille.

Tekijöiden keskuudessa jotkut noudattivat kotipaikkakunniltaan oppimia esinemalleja, osa taas lainasi ideoita muilta. Joissakin tapauksissa mallia otettiin teollisesti valmistetusta esineestä. Vaikka varsinaisessa koristelussa ja esineiden muodoissa mielikuvitus lensi ja luovia ideoita kehiteltiin, ei varsinaisesti uusia esineideoita ole juurikaan tullut vastaan.


Asesepät ja hevosmiehet

Erityisesti pioneerit, asesepät ja kengityssepät valmistivat taidokkaita ja monipuolisia puhdetöitä. Heillä oli käytössä tavallista rivimiestä enemmän työkaluja ja materiaalia. Moni kengitysseppä sai lainata ahjoaan puukkoa takomaan tulleelle kaverilleen. 1. Divisioonasta taitaviksi puhdetyön tekijöiksi tunnustettiin 29. Pioneeripataljoonan miehet, jotka olivat pääosin Satakunnasta.


veitsi

Aunuksen kannaksella palvelleen asesepän taidonnäyte, veitsi. Kuva: Nautelankosken museo

veitsi2

Toinen veitsi samalta tekijältä. Kuva: Nautelankosken museo

nahkatuppi

Edellisen asesepän valmistama, nahasta tehty puukontuppi. Kiinnostava variaatio "lohenpyrstöteemasta".
Kuva: Nautelankosken museo

lamppulamppu2


Tavallista monimutkaisempi asesepän tekemä puhdetyö: "nakun" eli 50 mm venäläisen kranaatinheittimen kranaatista tehty sähkölamppu. Kuva: Nautelankosken museo

vieraskirja

Asesepän valmistama vieraskirja. Helat kierrätettyä sotamateriaalia. Kuva: Nautelankosken museo

Sotavangit


Oman erikoisuutensa puhdetöiden tekijöiden joukossa muodostavat sotavangit. Nämä tekivät tavallisesti töitä oljesta, ja erilaisin kukkakoristuksin koristeltuja rasioita vaihdettiin tavallisesti leipään. Monilta paikoilta on myös kertomuksia sotavangeista, jotka vaihtoivat  tekemiään lintuveistoksia leipään.

Sotavangeilla oli luonnollisesti huomattavasti suomalaisia heikommat mahdollisuudet tehdä esineitä: materiaaleja oli vain niukasti ja yksipuolisesti eikä työkaluja ollut juurikaan käytössä. Tähän nähden tehdyt ja säilyneet esineet ovat hienoja mielikuvituksen ja käsityötaidon näytteitä.

rasia1 rasia 2

Ilmeisesti venäläisen sotavangin tekemä olkikoristeinen puurasia. Rasian saranoihin on kierrätetty metallia venäläisestä säilyketölkistä. Kuvat: Nautelankosken museo

talo1 talo 2
talo3

Venäläinen sotavanki Syvärillä teki yllä olevan talon vaimolleen. Talo on tarkoitettu säilytysrasiaksi, ja sen katon saa irti. Vanki kuitenkin arveli, ettei koskaan enää näkisi vaimoaan joten hän lahjoitti talon suomalaiselle sotilaalle. Kuvat: Nautelankosken museo

puurasia1puurasia2

Ylempänä olevan talon tehneen sotavangin tekemä rasia. Kuva: Nautelankosken museo


Yksi erikoisimmista sotavankien tekemistä puhdetöistä olivat puutikuista tehdyt valokuvakehykset. Näissä kehyksissä ei käytetty lainkaan liimaa, vaan lovetut tikut oli yksinkertaisesti painettu yhteen. Käteen otettaessa tikkurakenne joustaa. Erään lähteen mukaan ensimmäisiä tekijöitä olivat juuri sotavangit. Nämä eivät olleet halukkaita opettamaan suomalaisille sotilaille esineen valmistustapaa, joten suomalaisten piti vartiossa ollessaan vakoilla vangeilta salaa, kuinka kehykset valmistettiin. Myöhemmin näitä esineitä valmistivat suomalaisetkin, ja kaksi kehystä on päätynyt Liedon sotaveteraanien kokoelmiin.

kehykset1

Kaksi puutikuista valmistettua valokuvakehystä. Kuva: Nautelankosken museo.

yksityiskohta1 yksityiskohta2

Yksityiskohtia valokuvakehyksissä käytetyistä tikuista. Kuvat: Nautelankosken museo

Liedossa olleet sotavangit tekivät myös joidenkin mukaan käsitöitä. He tekivät erilaisia paju- ja olkikoreja. Esineitä on joidenkin mukaan edelleen olemassa, mutta veteraanihankkeen yhteydessä niitä ei saatu museolle digitoitaviksi.

Venäläisten sotavankien käsityöt muodostavat oman kategoriansa. Niitä ei välttämättä voi rinnastaa suoraan suomalaisten sotilaiden tekemiin puhdetöihin, sillä niillä tuskin oli ajankuluttamisen merkitystä, mutta esineiden mallit vaikuttivat suomalaisten tekemiin puhdetöihin.


Yksilöllinen maku

Oma kokemus ja makuvalinnat vaikuttivat olennaisilta osin siihen, millaisia esineitä sotilas valmisti. Mikäli samalta henkilöltä on jäänyt jäljelle sodan jälkeen useita itse tehtyjä esineitä, on niitä muihin vastaavanlaisiin verrattaessa mahdollista huomata tekijän oman käden jälki.

viljo1viljo2

Kaksi sodan aikana sotasairaalassa kuolleen viipurilaisen Viljo Törnin valmistamaa puurasiaa. Kuvat: Nautelankosken museo

petkeleveitsi

Samasta kädestä Pinduisissa tehty sallatipetkele sekä veitsi. Esineille löytää helposti vastineen teoksesta Muisto Syväriltä, mutta esineiden tekijä on halunnut karsia kaikki koristeet pois ja valmistaa yksinkertaisia, luotettavia ja toimivia työkaluja. Kuvat: Nautelankosken museo

lautanen1lautanen2

Kaksi saman tekijän, asesepän valmistamaa puulautasta. Kuvat: Nautelankosken museo

Välineistä

Olennaista puhdetöiden teossa oli paitsi tarjolla oleva materiaalia, myös käytössä olevat työkalut. Jokaisella sotilaalla oli vähintään puukko, jolla puu ja tuohi veistyivät haluttuihin muotoihin. Lisäksi jokaisella ryhmällä oli saha ja kirves. Valistusupseerin toimintakertomuksen mukaan lokakuussa 1943 Jalkaväkirykmentti 35:n keskuudessa valmistettiin puhdetöitä vaihdettavaksi puhdetyökaluihin.

Eri aselajeissa ja palveluspaikoissa vallitsivat erilaiset mahdollisuudet tehdä töitä. Hevosten kanssa työskentelevät pystyivät hyödyntämään hevosten kengitykseen ja sepäntöihin käytettäviä työkaluja sekä sepänahjoa. Asealiupseereilla oli vastaavasti käytössä erilaisia materiaaleja ja työkaluja enemmän kuin etulinjan sotilaalla.

Erilaiset materiaalit ja koristeet vaativat omanlaisiaan työkaluja. Sotilaan puhdetyöopas ja muut oppaat suosittelivat erilaisia erikoispihteitä muun muassa tuohitöihin, mutta harvalla oli tilaisuus omistaa tai hankkia niitä. Ratkaisuksi sotilaat valmistivat kekseliäästi hyvin erilaisia työkaluja. Tavallisesti rautanaula tai puukko viilattiin tai taottiin uuteen muotoon. Pistemäistä koristelua rasioiden, peilien puuosien tai muiden vastaavien puupintaan saatiin painamalla siihen pisteitä esimerkiksi nelipiikkiseksi viilatulla rautanaulalla. Tuohen koristeluun käytettiin esimerkiksi hiottua kiväärinhylsyn reunaa, jolla saatiin suomumaista kuviota.

koristelua

Kiväärinhylsyllä leikkaamalla koristeltua tuohta. Kuva: Nautelankosken museo

naulalla

Vaakunoita ympäröivien alueiden pistekuviot on tehty painelemalla nelipiikkiseksi viilatulla rautanaulan päällä.
Kuva: Nautelankosken museo


Rautalanka oli myös hyvin näppärä työkalu. Moni puinen karhuveistos sai turkkinsa hehkuvalla rautalangalla: "Kuumennetulla rautalankavispilällä poltin karhulle mukavannäköisen turkin. Loppusilausta varten toin hiekkapaperia lomalta ja jalustan petsasin punaiseksi.". Toinen sotilas valmisti koiranputkesta savukeimukkeita puhdistamalla ja laajentamalla niiden onttoa keskusta rautalangalla. Helppotöinen työ kävi hyvin kaupaksi junakuljetusten aikana.

Puukkoa tai linkkuveistä kamiinassa kuumentamalla ja kuumaa metallia taivuttamalla tai takomalla saatiin vanhasta teräaseesta uutta jälkeä tekeviä erityistyökaluja. Kun päätti tehdä pahkasta ja puunrungosta teekaluston kuudelle hengelle, hän tarvitsi parempia työkaluja. Kuumentamalla linkkuveitsen kärjen kamiinanpesässä ja taivuttamalla sitä syntyi hyvä kovelo, jolla pystyi järsimään pahkoja.

Lasinpalaset soveltuivat moniin pikkutöihin. Terävällä sirpaleella saattoi kovertaa pahkaa tai hioa puupintaa. Toinen hyvä kaapimisväline saatiin sotilaskypärän reunasta kirveellä isketystä palasta, josta tehdyllä silityslevyllä saatiin tasaiset pinnat leikkuulautoihin.

Näitä improvisoituja työkaluja ei liene säilynyt juurikaan nykypäivään. Yleensä lomalle päässeet toivat tullessaan siviilistä ostamiaan työkaluja, jotka soveltuivat parhaiten juuri tiettyihin tehtäviin. Itse tehdyt työkalut heitettiin tällöin todennäköisesti pois tai kaupattiin eteenpäin. Työkaluja on tuskin kulkeutunut kotiin asti.

Paluu sivun ylälaitaan>>


Nautelankosken museon sivuille

VP33

Museon blogiin

esik_JR35

Liedon sotaveteraanit ry

tal_k_22

Muita verkkonäyttelyitä

1_VP33







Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.


puhelin 050 535 6212
museo(at)nautelankoski.net

  15.3.2014
Riku Kauhanen