Jatkosodan puhdetyöt - metalliesineet

Etusivulle


vapaa_aika vapaa_aika veitsi pahka kivituhkakuppi solttu sormusta tekemässä lietolaiset itäkarjala

Etusivu Puutyöt Metallityöt Tuohi- ja pahkatyöt
Kivityöt Mitä tehdä?
Tekijöistä ja välineistä
Alueellisia eroja


JR35

Puhdetyöt metallista

Metalliesineet olivat puhdetöistä ristiriitaisimpia, sillä metallien käyttö raaka-aineeksi oli ankarasti kiellettyä. Joissakin kilpailuissa sallittiin vähäinen raudan käyttö esineisiin, kuten heloihin ja koristeisiin.

kranaatteja

Käsikranaateista valmistettuja tuhkakuppeja. Valmistaja Pietarsaaren konepaja.
Kuva: Nautelankosken museo.


Metallipuhdetyöt, etenkin puukontupet ja puukot olivat kuitenkin kaikkein halutuimpia esineitä. Parasta puukkomateriaalia olivat panssarivaunujen teräsjouset, joita saattoi päästä takomaan kengityssepän ahjoon tai asesepän luokse. Myös muista aseiden jousista valmistettiin esineitä.

Käsikranaatteja, kranaatteja ja muita räjähteitä etsittiin myös puhdetöiden raaka-aineiksi tai sellaisenaan sotamuistoiksi. Tällöin riskinä oli tosin suutareiksi jääneiden ammusten räjähtäminen, millainen onnettomuus koettiin Jalkaväkirykmentti 35:n keskuudessa.


Himoittu alumiini

Oli kunnia omistaa alumiininen puukontuppi, johon materiaali saatiin tavallisesti pudonneista lentokoneista. Yleensä puhuttiinkin "lentokonemetallista". Hyökkäysvaiheessa 1941 venäläisiä lentokoneita ammuttiin runsaasti alas hyökkäyksen edistyessä, joten oli helppoa etsiä käsiinsä hylky ja irroittaa siitä osia. Erityisesti potkurien metallia haluttiin sormusten raaka-aineiksi. Sodan pitkittyessä lentokoneiden hylyille asetettiin sotapoliisivartiot, kunnes kone saatiin kuljetettua pois. Alumiinia tosin sai muualtakin kuin lentokoneista: kun hylkyjen ryöstäminen kiellettiin, alkoi huoltoupseereille tulvia ilmoituksia kadonneista ruokailupakeista. Myös saippuoiden bakeliittikuoret kelpasivat raaka-aineeksi. Luonnollisestikin puhdetöitä kaupattaessa raaka-ainemetalliksi ilmoitettiin alasammuttu venäläinen lentokone – takasihan tarina esineestä hyvän hinnan. Myös asemasodan aikana pyrittiin hyödyntämään pudonneita lentokoneita: jos kone putosi asemien väliin tai vaikeakulkuiseen maastoon, lähti lähellä olevasta yksiköstä yleensä muutaman miehen porukka hakemaan aineksia puhdetyöharrastukseen.

Syy alumiinin suosioon oli sen helpossa työstettävyydessä. Alumiinin sai sulamaan yksinkertaisesti pistämällä sen "pataan" eli teräskypärään ja lämmittämällä sitä nuotion päällä. Alumiinia saattoi myös koristaa helposti "rampuleeraamalla" eli painelemalla siihen katkaistulla puukon terällä tai naskalilla jälkiä.


veitsi2
veitsi3

Veitsi, kahva alumiinia ja lasia. Kuva: Nautelankosken museo

veitsi

Kuva: Nautelankosken museo


Yllä lietolaisen vuonna 1943 valmistama alumiinikahvainen veitsi, jota käytettiin vielä 1950-luvulla sokerijuurikkaiden keruussa. Kahva tehtiin sulattamalla alumiini teräskypärässä nuotiolla ja kaatamalla sulanut metalli hiekkamuotiin. Terä on saatu vanhasta käsisahasta, joka on hiottu. Tavallisestä näissä Maaselän kannaksella valmistetuissa veitsissä näkyy terässä puutapeilla tehty koristelujälki, mikä tästä kappaleesta puuttuu. Syynä koristelujen vähäisyyteen oli tässä tapauksessa tekijän maku: hän halusi yksinkertaisia, toimivia ja vahvoja työkaluja ilman "krumeluureja". Kahvan toisella puolella on vähän koristeita ja vuosiluku 1943.

tuppi1 tuppi1 tuppi3

Yllä "lohenpyrstömallisia" alumiinisia puukontuppia, jotka olivat hyvin yleisiä puhdetöitä. Nimitys lohenpyrstö on kuitenkin väärä, sillä tutkija Sakari Pälsin mukaan kyseisen tupen pohjana oli saamelaisten turisteille myymät poronsarvista tehdyt puukontupet. Pyrstöosa on siis todellisuudessa ollut poron sarvien haarakohta.

puukko4

Syvärillä tehty "lohenpyrstöpuukontuppi" jossa alumiinin lisäksi materiaaleina nahka ja itse puukon kahvassa muovia tai lasia.
Kuva: Nautelankosken museo


Alumiinista valmistettiin puukkojen lisäksi sormuksia. Jalkaväkirykmentti 15 palvelleen sotilaan mukaan "Sormus otettiin ensin paksummasta kappaleesta, mutta joka joukkueessa oli aina joku metallimies, joka osasi sulattaa siipiosien ohuttakin alumiinipeltiä ja valaa niistä reiällä varustettua putkea, joka sitten sahattiin paremmiksi sormusaiheiksi ja siitä sitten vuoltiin ja viilattiin sormukseksi". Tällaiset sormukset olivat yksiä ensimmäisistä jatkosodan puhdetöistä. Joukot liikkuivat eikä ollut oletettavissa, että sota kestäisi pitkään, joten kevyesti mukana kulkeva materiaali ja esineet sopivat hyvin tämän vaiheen puhdetöiksi.

sormus1 sormus2

Vasemmalla yksinkertainen sormus, jonka kivi puuttuu. Vuosiluvut eripuolilla kiven kohtaa. Oikealla messinkinen sormus emalikoristein.
Kuvat: Nautelankosken museo


Sormuksissa oli tavallisesti vuosiluku jaettu kahteen osaan niin, että 19 oli toisella puolella ja 41, 42, 43 tai 44. Näiden väkiin laitettiin kivi tai muu koriste. Alumiinista tehtiin myös erilaisia ketjuja ja muita moniosaisia koruja, kuten kellonperiä ja ranneketjuja.

alumiiniketju

Alumiiniketjua. Nivelet messinkiä, mahdollisesti hylsystä. Kuva: Nautelankosken museo

tuhkakuppi

Metallinen tuhkakuppi, johon kaiverrettu pelikortteja. Kuva: Nautelankosken museo


Messinki ja kupari

Patruunahylsyt sekä tykinhylsyt kelpasivat myös puhdetöiden tekoon. Suurista hylsyistä valmistettiin tavallisesti maljakkoja, vaaseja tai tuhkakuppeja. Esineen valmista muotoa hyödynnettiin näissä töissä. Metallia kuumennettiin yleensä tulella, jolloin messinkiin oli helpompi kaivertaa merkkejä ja koristeita.

hylsy1 hylsy2
hylsy3

Karhumäellä 1942 tykinhylsystä tehty kukkavaasi. Oikealla yksityiskohtia kaiverruksista. Kuvat: Nautelankosken museo

hylsyb2 hylsyb1

Panssarintorjuntatykin kranaatin hylsystä valmistettu maljakko, jossa kukkakoristusta ja tekstit "Karhumäki" sekä "1942".
Kuva: Nautelankosken museo


pstpst
Rajajääkäripataljoona 1:n panssarintorjuntakomppaniassa tehty vaasi.  
Yläosassa karhun pää ja miekka kohokuviona.
Teksti "R. j. P. 1 Pst. Tykki 1941–44" ja alaosassa kaiverrettu tykki.
Kuvat: Nautelankosken museo


tuhkakuppi_hylsy1 hylsy2

Tykinhylsyistä tehtyjä tuhkakuppeja. Kuvat: Nautelankosken museo

Hylsyjen käyttö oli kuitenkin ankarasti kiellettyä, sillä tykistö saattoi käyttää hylsyt uudelleen. Mikäli lomalainen jäi menomatkalla kiinni repussaan hylsystä kaiverrettu esine tiesi se esineen takavarikointia, loman menettämistä ja mahdollisia muita rangaistuksia.


Metallinkierrätystä

Metallia tarvittiin paitsi kokonaisen esineen raaka-aineeksi, myös erilaisiin liikkuviin osiin saranoiksi, niveliksi, koristeiksi yms. JR 56:n kranaatinheitinkomppaniassa palvellut Soini Sainio kertoi, että hänen yksikössään kierrätettiin kranaatinheitinten ammuslaatikoiden metalliosia.

sarana 2 sarana1

Ylläolevan rasian saranoihin on käytetty venäläisen metalliesineen, mahdollisesti säilyketölkin metallia.
Saranoissa on kyrillisiä kirjaimia. Kuvat: Nautelankosken museo

Vanhoja sahanteriä käytettiin usein veitsien teriin. Sahanteristä poistettiin ruoste, ne kiillotettiin sekä hiottiin teräviksi ja kahvoitettiin. Moniin Pinduisissa valmistettuihin teriin on usein tehty kuviointia porakoneeseen asetetulla puutapilla ja hiomatahnalla. Liedosta tavatusta vastaavanlaisesta veitsestä (kuva ylempänä) kuvio puuttuu, mutta kyseessä oli tekijän makuvalinta.

Raudan käyttö sallittiin yleensä ainoastaan heloihin ja koristuksiin. Rautalangan käyttö oli yleensä sallittua, sillä katsottiin sen kulutuksen olevan suhteellisen vähäistä. Hankkeen aikana ei käynyt ilmi, hyödynsivätkö lietolaiset sotasaaliiksi saatua huonolaatuista venäläistä rautajohdinlankaa puhdetöissään. Lietolainen panssarintorjunnassa Karjalan kannaksella palvellut Markku Junnila muisteli keränneensä Valkeasaaressa vanhalta taistelukentältä viestikaapelia ja tehneensä niistä keinun puuhun. Myöhemmin alueelle komennettiin viestiosasto keräämään arvokasta kuparikaapelia talteen.

Paluu sivun ylälaitaan>>


Nautelankosken museon sivuille

VP33

Museon blogiin

esik_JR35

Liedon sotaveteraanit ry

tal_k_22

Muita verkkonäyttelyitä

1_VP33Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.


puhelin 050 535 6212
museo(at)nautelankoski.net

  19.2.2014
Riku Kauhanen