Karjalan kannas


Etusivulle

Liikekannallepano
Hyökkäysvaihe
1941

Asemasota
Vetäytymisvaihe
1944

Tali-Ihantala
Rauha
1944
Jatkosodan
Pro Patria


JR35

Karjalan kannas

karjalan kannas

Karjalan kannakselle suunniteltiin kolme puolustuslinjaa: Pääasema, joka oli etulinja ja lähimpänä venäläisiä. Se kulki Valkeasaaresta Laatokan rantaan. VT-asema sijaitsi taaempana, ja se kulki välillä Vammelsuu-Taipale Suomenlahden rannalta Taipaleeseen Vuoksen päässä. Viimeinen puolustuslinja ennen Moskovan rauhan 1940 taakse rakennettua Salpalinjaa oli VKT-asema eli Viipuri–Kuparsaari–Taipale -välillä kulkeva puolustuslinja. Näistä VT-asema oli parhaiten linnoitettu kun taas VKT-asema oli lähes koko pituudeltaan ilman kenttävarustuksia.

asemat

Suomalaisten asemat Karjalan kannaksella. Kartta: Nautelankosken museo

Tällä sivulla ei ole kuvia Karjalan kannaksen siviilikohteista. Joitakin näistä kuvista on evakkosivujen yhteydessä, joita pääsee selaamaan alla olevasta linkistä. Kokoelmiin kuuluu myös joitakin kuvia muun muassa Viipurista.

>>Linkki evakkoihin

Valkeasaari

Hankkeen yhteydessä saatiin kuvia pääasiassa Valkeasaaren lohkolta, joka sijaitsi Pääaseman lounaiskärjessä. Lietolaisia oli Karjalan kannaksella muutamia ennen suurhyökkäystä 1944, pääasiassa sodan aikana palvelukseen astuneina varusmiehinä.

valkeasaari6

Pitkäjärvi Karjalan kannaksella. JR 7:n tykkikomppanian miehiä uimassa. Kuva: Nautelankosken museo

valkeasaari5

Valkeasaaressa. Kuva: Nautelankosken museo


Markku Junnila kuului Jalkaväkirykmentti 6:n Tykkikomppaniaan. Rykmentti oli vuoroon reservissä taaempana rakennus- ja linnoitustöissä, vuoroon etulinjassa. Valkeasaaren lohkolla sattui eräänä yönä hälytys, jolloin Junnila ei löytänyt kivääriään. Sen sijaan hän otti käsikranaatteja ja syöksyi muiden perässä taisteluhautaan ja pesäkkeisiin. Etulinjan esteitä lähestyi vihollispartio. Junnila heitti käsikranaatin aina äänen suuntaan kuunnessaan liikettä. Partio tuhoutui asemien eteen. Kranaattien paine tappoi viholliset, joten näiden lumipuvut saatiin ehjinä käyttöön. Partioon kuului venäläisiä, jotka oli komennettu osallistumaan siihen rangaistuksena tehdyistä rikkeistä.

valkeasaari talvi


Miehiä talvella Valkeasaaren takana. Kuva: Nautelankosken museo

valkeasaari


Välimaastoa Valkeasaaressa. Kuva on kielletty kuva, sillä puolustusasemien, esteiden yms. kuvaaminen oli ankarasti kielletty.
Kuva: Nautelankosken museo

Valkeasaaren Mottorin lohkolla Jalkaväkirykmentti 6:n Tykkikomppanian yhden tykin miehistö koetti tuhota panssarintorjuntatykillään vihollisen pesäkettä. Ryhmä sai luvan yrittää kahta laukausta, ennen kuin se vetäytyisi asemasta. Kahden laukauksen jälkeen ryhmä kuitenkin jäi yrittämään tykillään kolmatta laukausta, mutta vihollinen paikansi tykin ja ampui takaisin. Kranaatti osui tykkiin, jolloin kaksi miestä haavoittui.


valkeasaari2


Osuman saanut pst-tykki Mottorissa. Kuva: Nautelankosken museo

esiintyminen

Viihdytyskiertue Karjalan kannaksella. Kuva: Nautelankosken museo

asema

Naamitu rakennus Valkeasaaren lähellä. Kuva: Nautelankosken museo

valkeasaari7

Jalkaväkirykmentti 6:n juuri ennen suurhyökkäystä 1944 rakentama juhlasali. Sali tuhoutui kranaatin täysosumasta suurhyökkäyksen alussa. Kuva: Nautelankosken museo

Nautelankosken museon sivuille

VP33

Museon blogiin

esik_JR35

Liedon sotaveteraanit ry

tal_k_22

Muuta verkossa

1_VP33

Ohjeita sivujen käyttöön


Asemasotavuosi 1942
Asemasotavuosi 1943
Asemasotavuosi 1944

Karhumäki

Maaselän kannas

Karjalan kannas

Aunuksen kannas

Puhdetyöt

Suursaaren valtaus 1942

Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.


puhelin 050 535 6212
museo(at)nautelankoski.net

  12.3.2014
Riku Kauhanen