Hyökkäysvaihe 1941


Etusivulle

Liikekannallepano
Hyökkäysvaihe
1941

Asemasota
Vetäytymisvaihe
1944

Tali-Ihantala
Rauha
1944
Jatkosodan
Pro Patria


JR35

Hyökkäysvaihe 1941

Näillä sivuilla käsitellään jatkosodan hyökkäysvaihetta vuonna 1941. Erityishuomio on Karjalan Armeijan hyökkäyksessä Itä-Karjalaan kesällä 1941 sekä etenemisessä kohti Karhumäkeä. Tiettyjä jatkosodan vaiheita voi tarkastella ylhäällä sekä oikealla olevista linkeistä.

Jalkaväkirykmentti 35:n eri pataljoonien vaiheet käsitellään vain lyhyesti, sillä niiden seuraaminen on yksikön erilaisten tehtävien ja rykmentin eri osien jatkuvien alistuksen vuoksi hyvin vaikeaa. Sivuilla esitellään rykmentin vaiheita Itä-Karjalassa ja samalla musen kokoelmiin kuuluvia valokuvia rykmentin sotatieltä.

Oikealta olevasta linkistä pääsee myös tarkastelemaan tutkija Riku Kauhasen 21.6.2011 Nautelankosken museolla pitämään luentoon pohjautuvaan sivuun, jossa käsitellään suomalaisten hyökkäystä Karjalan kannakselle sekä taisteluita Johanneksessa, Koivistolla, Kuolemajärvellä sekä Uudellakirkolla. Nämä paikkakunnat valikoituivat museon erityiseen tarkasteluun luennoilla, sillä niiltä tuli Lietoon ja Turun seudulle erityisen paljon evakkoja sodan päättyessä 1944.

Vähemmälle huomiolle jää suomalaisten hyökkäys Aunuksen karjalaan sekä Syvärin valtaus. Aihetta on käsitelty museossa pidetyllä luennolla. Luennolla käytetty aineisto on pääosin yksityisten hallussa, joten aiheesta ei ole omaa sivua tällä sivustolla.


Vuosi 1941 Nautelankosken museolla

Pääosa "Sota - veteraanien muistista museon muistiin" -hankkeen aikana saaduista ja tutkituista valokuvista on vuodelta 1941. Sodan ensimmäisenä vuotena esimerkiksi Viestipataljoona 33:lle myönnetyt kuvausluvat kertovat suuresta mielenkiinnosta valokuvaukseen. Museon sotavalokuvien runkona ovat museon perustajan Lauri Nautelan Jalkaväkirykmentti 35:n valistusupseeri Niilo Honkalalta ostamat kuvat. Moni muukin JR 35:n esikuntakomppaniassa palvellut lietolainen lienee ostanut hänen lomalla kehittämiensä valokuvien kopioita itselleen.

Kesältä 1941 on myös monia lietolaisen Oiva Ryökkään ottamia ja muilta saamia valokuvia. Kokoelmaan kuuluu myös monien muiden valokuvia hyökkäysvaiheen ajalta.

Sodan pitkittyessä valokuvauslupien ehtoja tiukennettiin ja Saksan, pääasiallisen filmintuojamaan raaka-ainevaikeuksien vuoksi tavallisella rivimiehellä ei enää ollut varaa tai mahdollisuuksia ostaa kameraansa filmiä. Poikkeuksiakin toki löytyy. Pääosin valokuvaus kuitenkin oli sodan loppua kohden yhä enemmän upseerien harrastus.

Linkkejä asemasotaan:

Asemasota>>

Asemasota 1942>>


Nautelankosken museon sivuille
VP33
Museon blogiin
esik_JR35
Liedon sotaveteraanit ry
tal_k_22
Muuta verkossa
1_VP33
Ohjeita sivuston käyttöön

Lietolaiset yksiköt jatkosodassa:
VP33

Viestipataljoona 33
tal_k_22

22. Talouskomppania ja muut yksiköt
JR35

Jalkaväkirykmentti 35



Lietolaisten vaiheita 1941:

Rajan ylitys

Vieljärven viidakoissa

Petroskoin valtaus ja siitä pohjoiseen

Karhumäen valtaus ja asemien vakiintuminen

Muuta:

Karjalan kannas: Uudenkirkon, Kuolemanjärven, Koiviston ja Johanneksen takaisinvaltaus 1941

Nautelankosken museo
Nautelankoskentie 40, Lieto As.


puhelin 050 535 6212
museo(at)nautelankoski.net

  17.1.2014
Riku Kauhanen